На 17 април в Ловеч пристигнаха трима възрастни италиански доброволци от град Фолиньо, провинция Умбрия, които за период от три седмици ще осъществят разнообразни дейности в региона за популяризиране на билките и тяхното приложение в областта на медицината, кулинарията и живота на хората.

Мария Грация, Рита Мери и Енрико са пенсионери с различна житейска и професионална съдба: домакиня, учител и фармацефт, за които билкарството е хоби и начин за съхраняване на традициите на техните предци в разумното ползване на природните ресурси. И тримата са пристигнали в България, водени от желанието да научат много нови неща, но и да предадат своите знания, умения и опит в тази област.

Италианските доброволци ще посетят село Гостиня, където ще събират билки, заедно с местните жители. В село Прелом ще присъстват на кулинарна изложба и на демонстрация на боядисване на тъкани с природни материали. В град Ловеч доброволците ще работят  с ученици в две ловешки училища: СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Васил Левски“ и ще представят традиционните италиански билки и тяхното приложение. По време на тези срещи те ще получат и информация, подготвена от учениците за това какви билки се срещат в района на Ловеч и за какво се използват от местните хора. Заедно с български доброволци от различни възрасти италианските доброволци ще участват в подготовката и отбелязването на 22 април, Денят на Земята и провеждането на Празника на децата и семейството, посветен на Европейския ден на солидарност между поколенията, който ще се проведе в Ловешкият зоопарк на 28 април.

Италианските доброволци са в България в рамките на проект „Възрастни билкари“, който се реализира в партньорство между сдружение „Екомисия 21 век“, Ловеч и италианската организация “Associazione Study Center City of Foligno”с финансовата подкрепата на Център за развитие на човешките ресурси и Програма „Грюндвиг“ на Европейската комисия.

Сподели с:


Вашият коментар