Икона на Света Богородица и младенеца подари на 21 юли кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на най-стария храм „Свети пророк Илия“ в Ловешко в село Деветаки по време на традиционния Илинденски събор. Преди това иконата бе осветена по време на църковната служба, водена от отец Вениамин и новопостъпилия отец Спиридон, който вече ще отговаря за манастира „Рождество Богородично” край Ловеч.
Черквата в Деветаки е отворила врати на 11 май 1868 г. и сега отбелязва своята 150-годишнина. Имената на десетте ктитори (дарители) и днес могат да се прочетат над старинния иконостас.
Иконата и поздравителен адрес от общината бяха връчени на кметския наместник Георги Цонев от Корнелия Маринова, която за седма година посещава събора и го подкрепя.
„Нека пазим традициите, които идват от древността. Радвам се, че има и толкова млади хора днес тук. Ние и в бъдеще ще ви подкрепяме и ще бъдем заедно в това, което ни предстои. Нека Бог да благославя делата ни!“, обърна се към присъстващите Корнелия Маринова.
В събитието участваха и заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев и секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова.
В програмата се включиха самодейците от НЧ „Пробуда 1926 г.“ от село Йоглав.
Председателят на читалището„Зора – 1897 г.” в Деветаки Детелина Карапетрова специално благодари за подкрепата на Корнелия Маринова. Тя с гордост показа как с местни усилия на доброволци е възстановена градинката до площада, където са поставени пейки и са оформени цветни алеи. Ето как трябва всяко село да се погрижи за своя приветлив и чист вид, подчерта кметът на Ловеч.
Село Деветаки се споменава в летописите още в 15 век. В околностите са открити следи от 14 антични селища, като най-значимите са в Деветашката пещера. По-късно от сливането на девет селища е произлязло и името на селото Деветаки.