Изложба под името „Военни униформи от фонда на Регионален исторически музей – Ловеч“ бе открита в Ловеч на 8 юли 2019 г. вечерта. На откриването присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Експозицията е подредена в изложбена зала „Вароша“ на Регионален исторически музей – Ловеч, до Покрития мост.

Събитието е дело на уредниците в секция „Най-нова история“ във връзка със 100-годишнината от Подписването на Ньойския мирен договор. 19 цветни постера проследяват хронологията на развитието на военните униформи и основните промени в тях, повлияни от историческите процеси в България. Обхванатият период е от 1878 г. до 2004 г., когато България влиза в НАТО.

Например сред експонатите може да се види зимна строева униформа, модел 1936 г., с боен шлем, подарена на музея от поручик Къню Маринов, участник във Втората световна война. Също и строева униформа, модел 2001г., принадлежала на подполковник Венцислав Маринов.

Посетителят може чрез униформите лесно да проследи промените, настъпили в българската армия. Изложбата е допълнена с военни аксесоари и снаряжение, които са част от богатата колекция на секция „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Ловеч. Тази част от фонда се представя за първи път пред публиката.

Изложението ще е отворена през юли и август в изложбена зала „Вароша“ в дните от понеделник до петък с работно време от 10:00 до 16:00 ч. при вход свободен.