Жители на ловешкото село Владиня се организираха и предприеха почистване на места, занемарени от години. Инициатор на акцията е общинският съветник Ценка Петрова.

Ценка Петрова и съселяните й решили след Великден сами да въведат малко ред в селото. Събрали се и започнали, а кметският наместник Емилия Колева като ги видяла, виснала на вратата си бележка „В общината съм!” и изчезнала. Докато тя прекарала доста време извън работното си място, те се хванали сами да направят това, което кметицата години наред отказва да организира – да почистят, да окастрят, да подредят селото си.

На 17 април започнали с църковния двор – Петрова купила бензина за резачката, а човек от селото хванал инструмента и окастрил саморасли храсти и издънки, жените пък през това време оскубали тревата, поникнала не където трябва, помели, изхвърлили боклука. Пред слисаните погледи на останалите жители на Владиня, те почистили църковния двор, който бил в окаяно състояние.

Два дни по-късно акцията продължила. Уж имало желаещи да се включат, но се оказало, че някои са готови да го направят само срещу заплащане. Така бригадата се увеличила, а Ценка Петрова удържала на думата си и раздала на безработните по 10 лв. Искаше ми се това, което правим, да е изцяло доброволен труд – все пак всички живеем тук, искаме да ни е подредено и уютно, но от друга страна разбирам някои от хората – нямат работа. Затова го направих и не съжалявам, че така се получи, сподели Ценка Петрова, която не искаше направеното от нея да се коментира.

Няма значение, важното е, че селото светва, а и ще продължим. Знам, а и хората от селото знаят, че организацията на тези дейности е грижа на кметския наместник, на кметския съвет, но още при избирането им знаехме, че те нищо няма да направят, затова и се захванахме, каних много хора, но малко се явиха, очевидно са обезкуражени, а е и по-лесно все да се оплакваме, да чакаме някой друг да ни свърши работата и не вярваме, че можем и сами, важно е да има желание за промяна. Е, сега знам, че на всички им харесва – те самите го казват, а другият път ще има повече хора, които да се включат – и то доброволно, вярвам в това, нали Владиня е нашето село, нали всички искаме то да е подредено, а владинчани са умни, добри и трудолюбиви хора и ще ни последват – убедена съм, коментира Ценка Петрова.

Тя и нейните съмишленици са наясно, че сами не могат да си оправят пътищата например, но това, което могат, ще продължат да правят със собствен труд, независимо от кметското безхаберие. Докато „В общината съм” виси на вратата на кметския наместник, а и след това. Дано поне Колева осигури от общината нещо за селото, което ние не можем, та да има смисъл от престоя й там, или като тръгва да взема със себе си и кметския си съвет, а ние ще си вършим работата, коментират със сарказъм тези, които вече дни работят и без помощта и съдействието на кметския наместник, докато той се разхожда и на неговия кабинет виси табелата: „В общината съм”. Сега жители на Владиня очакват да чуят какво е свършила Емилия Колева  в общината, какво е договорила за благото на своите съселяни. А като се завърне, очакват да я видят и като доброволец от групата, организирала се по идея на Ценка Петрова.

ПП ГЕРБ Ловеч

Сподели с:


13 коментара

 1. Браво съселяниии,нека да ни е чисто селото бе!И аз съм от това село,макар че от 25 години не живея там!Бравооо

 2. Към горния коментар :

  В новината пише, че е изчистено! Има ли значение
  колко и кои хора са го направили? Факт е, че Общината няма намерение да
  чисти по селата, нали? Айде вместо да говорите за интриги по-добре се хванете с мотиката, че за чистене има бол по селата! Мноого ни бива на приказките, ей!

 3. към горния коментар

  в новината пише че не се чисти със собствени сили а с кръчмарски пари за личен интерес.Ако уважават човека ще работят  без пари и ще излязат повече владинчани.Ама цена петровата хвърля прах в очите на хората и  им писна от неините интриги.

 4. Добра инициатива и добри резултати! Въобще не ми пука, кой какво целял и кой, какъв е, щом се прави за доброто на живеещите. А, и нека не забравяме, че това село / и не само то/ ,се посещава от властискащите партий само преди избори .

 5. Това си е наистина новина и точно тук и е мястото – някой си е повярвал, че може да направи нещо със собствени сили… ако това се случи във всички села на общината, ако това се случи и в Ловеч, много неща няма да са такива, каквито изглеждат…

 6. Трябват Ленински съботници и задължително Партийния секретар/ квартален отговорник по Казанджиевски/ да наблюдава кой присъства и кой не! И после за отсъстващите- мъмрене пред жителите на блока . Само от това разбираме.

 7. Аз не мога да разбера защо на българина все някой му е длъжен? Държавата трябва това, общината длъжна онова , кметския наместник трябва да скубе трева !!(и рима има). Много хубаво са направили хората , но къде име било будното самосъзнание до сега ? Трябва ли първо след всяко мое излизане пред блока  , когато мета и събирам изхвърлените през балконите боклуци , да има статия в местен вестник или сайт, или пак да чакам  от някои „бизнесмен“ 10 лева??? Трябва да разберем че за да живеем в една чиста и красива страна трябва и ние да положим малко усилие! Не е толкова трудно!

 8. Когато става въпрос за Владиня и родата Петрови да им опонираш е опасно за здравето. Не успях да разбера как бият, ама здраво се заканват. Цял депутат ги пази, та много не им пука… 

  По принцип подобни герберски бози не би трябвало да намират място в медиите.  Ама нали сме останали само откачалки в тази държава… 

 9. Много съселяни много нещо, а  защо Ценка П. я няма в тази голяма група?Трогателно е всичко тук  –  снимки, плюнки по врага и  дългия покъртителен разказ за десетачките на щедра,но скромна селянка и пишман съветничка.

Вашият коментар