БНР

„Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват – дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област.“ Това увери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според Начева принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения и на договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници.

„Това, което се опитваме да направим ще направим е оздравителните планове, които сме изготвили за двете лечебни заведения да проработят, но за целта е необходимо да се постигне оптимален баланс в диалога с кредиторите. И на двете места сме го постигнали този оптимален баланс. Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, посочи Жени Начева.

Трябва да върнем доверието на лекарите от двете болници в системата и мисля, че ще постигнем диалог. Когато им обясним къде са проблемите и как ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят, допълни Начева. Тя отбеляза още, че държавата е инвестирала в двете лечебни заведения в апаратура и допълни, че е оптимист за намирането на лекари въпреки тежката демографска ситуация:

„Няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни.“

Ръстът в здравеопазването е значим, но на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средствата, получавани за извършената и отчетена дейност по линия на НЗОК, категорична бе Жени Начева.

Националната здравна карта е в процес на публично обсъждане, което ще приключи следващата седмицата, припомни още заместник-министър Начева. На критиките, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за разчетите по картата Начева отговори:

„Много трудно е да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ, при толкова много договорни партньори на Касата – над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има договор. Когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ. Освен това многократно подчертахме, че с изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е „снимка“ както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции.“

Сподели с:


6 коментара

  1. Хиляди бшагодарности за непълната информация. Но все пак кои са кредиторите ? Какви са условията на кредита ? Какво точно включва оздравителната програма ? Как ще се връщат парите на тези кредитори и от къде ? Защото единствениият начин е от данъци върху храната, водата, токът…

  2. Жени Начева – основната причина за……“Неглижиране на просрочените задължения и договори в ущърб на болницата“. Запориране на сметките от основния кредитор, който преди 4 месеца неизпълнявайки изискванията на закона получи лиценз за медицинска дейност от министерството на което тя е Зам.М-р., изисквания които не са изпълнени и сега. Ако до един месец не се постигне споразумение за разсрочено плащане на задълженията и вдигане на запорите, ако лиценза на кредитора не бъде сложен на масата на преговорите, това значи ,че въпросната госпожа е част от схемата за умъртвяване на Ловешката болница. Държавата в целият свят е най-репресивният орган…….но и най-корумпираният!

  3. Те са им все преоритетни от 1 година.Преди поне в Ловеч идваха всяка седмица и казваха ..още малко , издържете още 3,после още 6 месеца и накрая останахме сами.Младите хора от Ловеч ни върнаха надеждата че някой го е грижа.На тях едно голямо БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар