На 29 май в 14,30 часа във фоайето на ОУ „Христо Никифоров” по инициатива  на Ротари клуб – Ловеч  ще бъде открита изложбата „Кан Тервел –Спасителят на Европа”.

 Основната цел е повишаване на информираността на подрастващото поколение по отношение на различни исторически факти и събития. Вдъхване на самочувствие чрез запознаване с великия исторически пример на България за запазване на европейската християнска цивилизация.

 Ще бъдат изложени фототабла , в които са събрани всички известни досега свидетелства за управлението на кан Тервел. Копие на таблата подготвени от фондации „Бъднини „ и „Българска памет” и Националния исторически музей,  направено за Ротари клуб – Ловеч, представят и разказват за почитта и уважението към великия български държавник.

  Кан Тервел влиза в европейската история  най-вече с победата си над арабите през 716 г. – 717 г., когато край Босфора, след поредица от сражения, унищожава 100 000 арабски войници. Заради успеха му при отбиването на арабското нашествие той е наречен Спасител на Европа от средновековния историк Цезар Барони в монументалния му 12-томен труд „История на църквата”. Великият български държавник и голям европеец за съжаление е забравен през ХХ век и в Европа, и в родината си. Надеждата е, че изложбата ще възкреси спомена за него.

Сподели с:


Вашият коментар