Днес започнаха тържествата по случай 50-годишния юбилей на Профилираната природо-математичесата гимназия в Ловеч. Първото събитие от празника на гимназията беше фотоизложба, проследяваща едни от най-важните моменти от създаването й до днес.

Изложбата бе открита от директора Венцеслав Георгиев. “Ние сме училище с най-малката история в града, но благодарение на труда на всички, които преди нас поставиха началото на тази гимназия, успяхме да се превърнем в едно водещо училище. Изложбата показва много малка част от това, което се случва в гимназията. Успяхме да съберем тази история и ще я оставим за тези след нас, които да я доразвият”, посочи Георгиев.
След това бе представена ученическа театрална постановка в салона на гимназията.
Тържествата продължават на 14 май на откритата сцена на площад “Тодор Кирков”, от 19.00 часа, с концерт на известната група БТР. Всички събития се провеждат при спазване на санитарните мерки срещу Ковид-19.
Математическата гимназия, както я наричат всички, започва своя живот като кадрова гимназия в сградата на училище “Христо Кърпачев” /днес СУ “Св. Кл. Охридски”/. Първият директор е Христо Илиев. През 1982 г. се мести в нова сграда в кв. “Младост”, където е и днес.
Досега гимназията е възпитала 5368 ученици, в момента се учат 560 ученици. В училището работят с 49 учители. Абитуриентите в 12 клас са точно 100, съобщи директорът Венцеслав Георгиев, който днес получи покана за бала им.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е изпратила поздравителен адрес до Венцеслав Георгиев, директор на Профилирана природо-математическа гимназия в Ловеч по повод 50-годишния юбилей на учебното заведение.

„Вие изпълнявате успешно главната задача — да давате по-висока математическа култура на ученици с подчертани способности и наклонности в тази област. Осъществявате и профилирано обучение по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда. През последните години успешно осъществявате редица проекти по европейски програми, организирате конкурси и състезания, а Вашите ученици не веднъж са били в центъра на общественото внимание поради безспорните успехи и постъпки. В тази връзка приемете искрените ни поздравления за усилията и труда, които влагате за обучение и подготовка на Вашите възпитаници“, се казва в обръщението.