Делегация представи Ловеч на Първия международен форум на древните градове (12 до 19 август) в гр. Рязан, Русия.

По време на четиридневния престой (15 -18 август) групата, водена от Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч, бе приета от губернатора на област Рязан Николай Любимов. След това бе приет и от и. д. кмет на Рязан Сергей Карабасов и председателя на Градската Дума Владислав Фролов.

В делегацията до побратимения с Ловеч град влизаха още Капка Кузманова, директор на РИМ – Ловеч, и представители на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Ловеч.

Финансовите разноски на делегацията бяха за сметка на приемащата страна.

Ловешкото участие в международния форум се състоеше от мобилна изложба „Мелта-Ловечъ-Ловеч“. Представени бяха два филма на РИМ-Ловеч – „Ловешка крепост разказва“ и документално-анимационният филм „Ловеч в руско-турските войни през деветнадесети век“. Танцьорите от Младежки  танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК, с ръководител и хореограф  Цветомира Стоянова, взеха участие във финалния гала -концерт на открито на площада на Рязанския Кремъл.

Град Рязан за пръв път беше платформа, на която  бяха обсъдени проблеми на древните градове. Това са въпроси на развитието на градската среда, история, туризъм, културното наследство (етнография, занаяти, историческа реконструкция, архитектура) и т.н.

Богатата бизнес програма на форума включваше конференции, кръгли маси и панелни дискусии с участието на водещи руски и международни експерти.

Участваха делегации от 15 града от 9 чужди страни, като 7 града са от страните на ОНД (Общността на независимите държави), и 18 града от осем региона на Русия.

Сред тях бяха гости от Мюнстер, Трир (Германия); Гранада, Севиля (Испания); Спарта, Атина, Солун (Гърция); Манавгат, Истанбул, Анкара (Турция); Ловеч (България), Неапол (Италия), Суджоу (Китай), Париж (Франция), Белград (Сърбия), Талин (Естония), Ташкент, Бухара (Узбекистан), Ереван (Армения) и други.  Бяха представени кухните на Гърция, Узбекистан, Армения, Испания, Мексико, Перу, както и на домакините от Русия. В последния ден се проведе голямо карнавално шествие от древни градове по централните улици на града.