От днес, 25 октомври 2021 г. всички граждани, които преболедували COVID-19, доказан с положителен резултат от антигенен тест, и са регистрирани в Националната здравно-информационна система (НЗИС), могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от тук: https://www.his.bg/bg/dgc.

Документът важи само на територията на България.

Лицата, които желаят да получат такъв „зелен сертификат“ трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Сеертификатът е с валидност 365 дни, или една година, от датата на първия положителен резултат от антигенен тест.

Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския цифров COVID сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки, за територията на България се приемма валидност от 365 дни от датата на първия положителен тест.

До момента изтеглените от НЗИС „зелени сертификати“  са 1, 470 млн., като от обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до сега изтеглени са над 550 хил. сертификата.

Днес, в часовия диапазон 9.00 ч. -10.00 ч., е отчетен рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са изтеглените документи за преболедуване на COVID-19, доказан чрез бърз антигенен тест, или около 20% от всички изтеглени документи.