На 25 август в село Черни Вит, община Тетевен, бе открит 38 – мият Общински фолклорен събор на народното творчество „ОТ ТИМОК ДО ВИТА”. Китното тетевенско селце събра близо 150 състава от 60 населени места.

,,За мен е чест да Ви кажа добре дошли в китното ни село, в прекрасния Тетевенски край, където за поредна година ще преживеете своя трепетен досег със стародавната фолклорна традиция. Тук, мащабните измерения на планината са разтворили човешката душа за красотата на музиката, за ония звукове на живота и природата, които могат да бъдат вплетени в чудни мелодии“ – Фолклорният събор откри Цветослава Христова – Кмет на Черни Вит, заедно с д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен.

,,В тези дни , когато имаме нужда да се откъснем малко от нашите ежедневни грижи, един такъв празник е от изключително голямо значение, защото с такива празници ние съхраняваме българския фолклор и българския дух, и ги предаваме от поколение на поколение. Когато говорим за този събор, не трябва да пропускаме едно име – името на Марин Иванов – дал много за него и за село Черни Вит. Бъдете живи и здрави!“ – с тези думи д-р Мадлена Бояджиева поздрави всички присъстващи на събора и пожела успех на участниците.

Съборът има конкурсен характер. В него участват фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор. Провежда се в осем категории, като участниците са разпределени в три възрастови групи.

Тази година изпълненията ще бъдат оценявани от компетентно жури с Председател – Галя Петрова-Киркова – гл. ас. д-р по народно пеене в АМТИИ-гр. Пловдив и членове: Пейо Пеев – оркестрант в оркестъра на БНР гр. София и Мартин Мочков – хореограф на Северняшкия ансамбъл.