Даниела Балабанова, БТА

В ловешкото село Дойренци е изградена единствената в България национална био ентомологична лаборатория за масово индустриално отглеждане на биоагент трихограма, съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч Борислав Бойчинов, управител на “Органик Инвест био защита” ООД.

По думите му предприятието се занимава с промишлено производство на най-мощния биоагент – трихограма, който помага на стопаните да се справят с вредителите по растенията.

Ловят ги със специални капани и примки в различните култури, в чиста природна среда – в овощни градини, царевица, слънчоглед, лозя, гори и др. Имат собствена база със селекционна банка. В нея са събрали различни видове трихограма.

“Тези биоагенти по миризмата намират яйцата на вредителите и паразитират в тях, тоест те снасят своите яйца в яйцата на вредителите. Трихограмата бори около 400 вида насекоми. Тя не ги унищожава, а държи природен баланс. Това е много важно за фермерите и за природата. Когато се разпръска природен биоагент, той регулира нивото на вредителите, като съхранява и всички останали полезни насекоми, които опрашват растенията или се борят с други вредители. Не е като химическите препарати, които унищожават всичко”, посочи Бойчинов.

По думите му лабораторията му е една от най-големите в Европа. Имат възможност да произведат промишлено трихограма за около 2 милиона декара различни култури.

Идеята на Бойчинов да изгради такава лаборатория в ловешкото село е дошла от факта, че е имал аналогично предприятие в Украйна в продължение на повече от 20 години. След това решава да се прехвърли в Европа и стига до село Дойренци. Решава да възобнови в България нещо много добро, старо, но забравено.

По думите му в страната ни до 1990 г. са съществували шест лаборатории и сме били едни от най-големите производители на биоагенти. В България съществуват 19 вида трихограма, но не са концентрирани на едно място.

“Най-странното е, че опитът, който сме имали, сме го предали на Германия и сега там използването на трихограма е много добре развито, силно се толерира от държавата, като има големи субсидии за фермерите”, добави Борислав Бойчинов.

Най-сложното в процеса на производство на трихограма, според него, са средствата за разселването й, тъй като са необходими безпилотни летателни апарати.

В момента фирмата работи само за България, но имат предложения и за Румъния, Гърция, Турция. “Ние работим от по-малко от година, но явно хората са добре информирани. Производителността на нашата лаборатория е доста голяма, а все още нямаме достатъчен пазар в България, затова имаме намерение в скоро време да излезем в Румъния”, посочи управителят.

За по-малките стопанства правят опаковки за ръчно разселване на трихограма, на практика за всички видове култури.

Официални научни консултанти на компанията са академик проф. д-р на биологическите науки Валентин Дрозда от Украйна, проф. Вили Харизанова от Аграрен университет – Пловдив, проф. Георги Георгиев и проф. Маргарита Георгиева – Институт за гората – БАН и други. Екипът се състои от 35 човека, сред които и украински граждани.

Целта на Бойчинов е лабораторията да се превърне в най-големия биологичен център за растителна защита в Европейския съюз.