Днес, 28.02.2018 г. за поредна година в Ловеч, Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Ловеч (ОКБППМН) организира мащабна кампания за „Деня на розовата фланелка“, като тази година инициативата на световно ниво е посветена на кибертормоза.

В кампанията участваха 1600 деца от училищата на територията на община Ловеч. В небето полетяха розови балони в израз на желанието на децата свободно да се изразяват, да бъдат себе си, като в същото време зачитат личното пространство и разбирания на околните.

Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов взе участие в събитието, като подкрепи лично кампанията в ОУ „Христо Никифоров“- Ловеч.

В четири училища в града се проведоха инициативи – в ОУ “Проф. Димитър Димов“, ОУ „Христо Никифоров“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ПГМЕТ- Ловеч. Всяко дете изрази своята позиция и подкрепа за позитивната и толерантна среда в училище. Във връзка с кампанията бяха осигурени розови фланелки с послание „Можем да бъдем по-добри“ и розови балони, които бяха раздадени на участниците.

В ОУ „Христо Никифоров“ Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Ловеч през учебната 2017/2018 г. работи по Програма за превенция на кибертормоза и безопасен интернет. През февруари в рамките на програмата се проведоха беседи по темите: „Онлайн общуването – какви са рисковете”, „Игрите в интернет – забавление и рискове”, бяха раздадени и информационни листовки.

СУ „Св. Климент Охридски“ отбеляза „Деня на розовата фланелка“ под наслов“Ако до всяко добро същество застане поне още едно“ и бе припомнено, че в училище трябва да се случва всичко, което олицетворява добрината.

Дейностите в ОУ „Христо Никифоров“- Ловеч, ОУ „Васил Левски“- Малиново, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Александрово се реализираха съвместно с Център за обществена подкрепа – Ловеч. Като мероприятието в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ с. Александрово и ОУ „Васил Левски“- с. Малиново се отложи за 07.03.2018 г. поради лошото време.

Инициативата се случва за първи път през септември 2007 г., като спонтанен отговор на упражнено насилие върху канадски ученик и оттогава в последната сряда на февруари се отбелязва Световния ден за борба с тормоза в училище, известен и като “Ден на розовата фланелка”.

Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розова фланелка, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.

2 коментара

  1. Може ли да попитам в Димитър Димов как по точно отбелязаха този ден и как се включиха в инициативата, че нещо ми се губи като информация по трасето

  2. Онзи дядо отзад с голата глава…. Много му отива розово!

Comments are closed.