Днес, 14-ти октомври, БМЧК навършва 100 години от създаването си, което ще се отбележим с гордост и благодарност, защото въпреки предизвикателствата, ние сме се съхранили за най-важното, което прави организацията през последните 100 години – да помага на хората”.

Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети),по местоживеене и по интереси. БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:

– намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;

– обучение по първа долекарска помощ;

– оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;

– превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;

– здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;

– разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;

– развитие на доброволчеството;

– социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и други.

Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за нашата доброволческа работа е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото.

Много важна дейност с малките е изграждането на толерантност и недискриминация. Имаме случаи например, когато директорите на училищата сами ни канят да изнесем лекции по тяхна преценкта – най-често превенция на зависимостите и ПДП и водно спасителен минимум. Събразяваме се с техните желания

За 100 годишнината на БМЧК са предвидени поредица от инициативи, посочи във всички области – поредица от видеа с послания от нашите членове – като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100 годишнината на БМЧК. А също и книга за годишнината, която ще бъде тържествено представена в Националната библиотека. Книгата се казва “Аз служа. 100 години БМЧК”. С БНТ беше заснет и документален филм за организацията. Клубовете ни в Троян, Априлци, Летница, Луковит и Тетевен по случай годишнината ни ще изрисуват стени, предоставени от кметовете на общините с емблемата лого на 100 годишнината ни. В Ловеч на стената на офиса на БЧК бе изрисувана специална рисунка с дейностите на червенокръсткото движение, като в средата е  логото на 100 годишнината ни. Още със старта на учебната година започнахме да привличаме нови доброволци от училищата, като им предоставяхме информационни материали-брошури и плакати с нашите дейности и им обяснявахме интересните акции , които се включвахме. На 15ти октомври във връзка със празника ни и международния ден за рестарт на сърцето-16ти октомври ще покажем с демонстрации в училища как се извършват живото спасяващите действия и първа помощ на манекени и се надяваме да има повече деца, които да проявят интерес и да се научат с наша помощ.

Ние сме напълно аполитични – в момента, в който си сложиш знака на БМЧК, ти си в служба на цялото общество. Вдъхновяваме се от това да помагаме на хората, а усмивката на едно дете, на което си помогнал …това е безценно.

Иначе, още през април стартирахме с кампанията “Умножи доброто”, като засяхме 100 дръвчета в цялата страна. В Ловеч 10 липи бяха засети на алеята след Т-маркет и в квартал Младост. Сега с рисунките, които ще изрисуват на стени в градовете ще напомняме на всички граждани, че вече 100 години ние се развиваме, че въпреки обстановката, в която живеем ние ще продължаваме да учим младежите на хуманитарните ценности, на нашите традиции и най-вече да бъдат хора със сърца съпричастни към хората в нужда.