Нека да опиша седем основни принципа, на които трябва да стъпва електронното управление и какво направих за седем месеца по тях.
✅ еднократно събиране на данни – ако държавата вече има данни за вас, няма право да ги изисква отново (нито да ги въвеждате и декларирате, нито да ги доказвате с удостоверения). С изготвените от нас и приети от Министерския съвет изменения в закона, този принцип ще бъде спазен най-накрая.
✅ оперативна съвместимост – системите трябва да говорят на „един език“, т.е. да представят по един и същи начин общи структури от данни като „адрес“, „имот“, „професия“ и др. За няколко месеца напреднахме с ключов проект за регистри за оперативна съвместимост.

✅ сигурна електронна идентичност – всеки гражданин трябва да има лесен и удобен начин да се идентифицира пред държавни органи (и не само) с цел използване на електронни услуги. За седем месеца свършихме повече от предишния цял мандат и вече се работи по мобилно приложение.
✅ конфиденциалност – когато толкова много наши данни са в електронен вид, съхранявани от държавата, трябват сериозни гаранции срещу злоупотреби. За всичките ни данни трябва да има информация кой има право да ги чете и кой реално ги е чел и с каква цел. Да получаваме известия, когато някой прочете наши данни и да няма изключения от това правило. С моя заповед се възложи включването на достъпа до данни в ЕСГРАОН към общия лог, за да имаме на едно място всички достъпи.
✅ интегритет – никой не трябва да може да подменя данни (както в момента се подменят документи с корупционна цел). Никой не трябва да може да смени кръвната група в здравното ви досие, собствеността ви, данните за фирмата ви, офертата ви в процедура по ЗОП и др. В Естония използват технология, подобна на блокчейн за целта. Нужно е и у нас да има такава криптографска защита от подмяна. Има достатъчно open source блокчейн решения, които можем да използваме и възложих подготовката на спецификация за изграждане на такава система, след като установихме, че естонската покрива само част от нуждите и няма да е евтина.
✅ наличност – не трябва да има никакъв риск от загуба на данни. При срива на Търговския регистър бяхме на една крачка от това, което щеше да значи хаос. Нужно е данните да имат адекватни резервни копия, включително в център за данни извън страната (както естонците го наричат – „посолство за данни“). Като министър лично се уверих, че резервни копия се правят.
✅ удобство – услугите трябва да се правят за граждани, а не за бюрократи. Потребителският интерфейс трябва да е съврвеменен, а потребителското изживяване (UX) да е преминало през редица тестове. По тази тема пращахме множество писма до различни институции за подонрявяне на най-често използваните услуги – НАП, АПИ, МВР, МЗ. Част вече са изпълнени, по част се работи.
Смятам, че електронното управление може да реши много от проблемите на хората, стига да е стъпило на здрава основа. Горните принципи са такава основа и продължа да се водя от тях.
Платена публикация по договор
Купуването и продаването на гласове е престъпление!