„Бум“ на новородени животни се наблюдава в Ловешкия зоопарк, съобщи директорът д-р Ивайло Станков. Сред най-новите обитатели  са малко бизонче и маймунче.

Женското бизонче се роди в 13.30 часа на 10 юни, майката е Евридика, а бащата –  Херкулес.  За три години и половина паркът може да се похвали като рекордьор по плодовитост сред тези едри чифтокопитни, защото това е третото бебе-бизон. Първите две бизончета са мъжки. В клетката на маймуните от вид „Зелена морска котка“ от месец и половина също има нов член – известната майка Бочка се сдоби с малко маймунче. Предстои неговото кръщаване, ще помолим някой от посетителите да му даде име, каза директорът на зоопарка.

Причината за тази плодовитост се крие в положените грижи и добрата храна, защото каквото съм поискал от кмета на Общината, веднага е осигурено, уточни д-р Ивайло Станков.

През последната седмица фауната на парка се е обогатила още с три лопатарчета и две еленчета (от вида японски елен). Има още две новородени  сърнички и пет малки муфлончета, съобщи д-р Станков.

Миналата година  по това време зоопаркът се похвали и с бебе як от женски пол. Як не беше се раждал от близо 20 години.

Зоологическата градина  в Ловеч е втора по големина у нас след столичната. В нея се отглеждат близо 400 животни от 60 различни вида.