Много аплодисменти и цветя получи спектакълът „Одисей пътува за Итака” по пиесата на нашия земляк Константин Илиев, който лично дойде за среща в Ловеч на 17 октомври вечерта. Залата беше пълна с негови почитатели, имаше специални гости от родното му село Горно Павликене, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова също беше сред зрителите.

Спектакълът на Драматичния куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик, беше на гастрол по повод скорошното обявяване на автора за почетен гражданин на Ловеч.

„Одисей пътува за Итака” (реж. Владлен Александров) разказва една криминална история в българско село, като с тънък хумор и симпатия разкрива съдбите и характерите на неговите жители. Същевременно постановката е повик за повече човещина и разбирателство между хората.

По-рано през деня писателят имаше среща с ученици от Езиковата гимназия и граждани на Ловеч. Неговият живот и творчество беше представено от актьора Стоян Георгиев, който е своеобразен летописец на ловешкия театър. После повече от час Константин Илиев припомни някои епизоди и дългия си творчески път, отговори и на въпросите на публиката.

Стана ясно, че през ноември започват репетиции в Народния театър „Иван Вазов“ на новата му пиеса „Наблюдатели“ с режисьор Явор Гърдев. По повод зададените въпроси за Васил Левски и поп Кръстьо, Константин Илиев съобщи новината, че в момента в Турция местен историк подготвя интересна книга с новооткрити документи за залавянето на Апостола в турските архиви.

Тъй като гостът скоро имаше рожден ден, кметът Корнелия Маринова му връчи поздравителен адрес и цветя. Тя му пожела нови творчески успехи и го покани по-често да гостува в Ловеч. На срещата присъстваше и заместник-кметът Даниел Колев, директорът на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова, актьори.

Драматургът Константин Илиев е роден на 16 октомври 1937 г. в село Горно Павликене, Ловешко. Завършил е немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира театрознание в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторска дисертация върху драматургията на Фридрих Дюренмат. Работи като драматург Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „София“. От 1995 г. до 2007 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Превежда от немски език (Бертолт Брехт, Георг Бюхнер). Негови пиеси са поставяни в Австрия, Англия, Естония, Република Македония, Полша, Русия, Словакия, Франция. Почетен гражданин на Ловеч от 11 май 2018 г.

Сподели с:


1 коментар

Вашият коментар