Инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция Пътна инфраструктура, областният управител Георги Терзийски и кметът на община Луковит Иван Грънчаров се срещнаха с жители на селата Пещерна и Торос, за да коментират трасето на АМ „Хемус”.

С писмо до МРРБ и МОСВ, както и до АПИ и институциите на регионално и местно ниво жители на двете села са изразили тревогата си, че одобреният „зелен” вариант на трасето ще минава твърде близо до техните населени места и плодородните земи на селата, а това според тях означава шум и замърсяване на почви и води.

Преди дни членовете на инициативен комитет са провели среща в АПИ, на която се е взело решение проектанти, инженери и институциите на място да се запознаят с възраженията на хората.

На днешната среща хората чуха лично от проектантите на трасето техните аргументи да бъде избран именно този път за строителството на АМ „Хемус”.

177 млн. лв ще струва строителството на магистралата при избрания вече „зелен” вариант, над 100 млн. лв повече „червения” вариант. Ще бъдат изградени дълги и високи шумозаглушителни огради, които и на практика, и на теория няма да допускат никакъв шум към селата. Те играят две роли – от една страна спират шума, а от друга ограничават разпространението на всякакви вредни газове, обясни на хората Дончо Атанасов. Той постави задача на проектантите при проектиране на тези съоръжения да предвидят всичко необходимо да е добре обезопасен районът с достатъчно шумозаглушителни огради, за да са спокойни хората в населените места.

Инж. Атанасов подчерта още, че проектантите правилно са избрали трасето в „зеления вариант” и магистралата ще бъде изградена много по-бързо отколкото би станало с „червения” вариант, което би забавило с години и оскъпило драстично строителството на проекта от национално значение.

По време на срещата Дончо Атанасов обърна внимание и на въпроса за поддръжката на магистралата. Сега говорим за строителството и никой не говори за поддръжката, но това е изключително важно, защото отново ние го плащаме, от нашите джобове – поддръжката на така проектираното трасе е в пъти по-изгодно от поддръжката на всеки друг обсъждан през годините вариант, подчерта той.

Това, което е важно за вас, е че прекарването на магистралата с предвидените два пътни възела – на Боаза и на Дерманци, ще даде възможност за много бърз достъп до столицата, регионът ще се модернизира много бързо, цените на имотите също ще се вдигнат бързо. Вие можете с жалбите си да блокиранте развитието на Северна България, само че с всички последствия. Блокирането на работата по изграждане на АМ „Хемус” е тежко занимание и този, който ще си позволи това дори временно, трябва да отговаря пред обществото и цяла Северна България. Районът ще бъде облагороден и там, където сме правили магистрали, сме привеждали и републиканската, и общинската пътна мрежа в отлично експлоатационно състояние. Няма да усетите как буквално за две години магистралата ще тръгне и вашият край ще се възроди и модернизира. Така че всичко, което можем да дадем да облагородим района, ще бъде направено. От вас зависи дали ще работим за развитието и модернизирането на Северна България или ще си останем на това положение, на което сме сега, попита в заключение Дончо Атанасов.

След разясняването на проекта за изграждането на АМ „Хемус” в района на Пещерна и Торос хората се съгласиха, че аргументите за избора на това трасе са основателни и няма да стопират по никакъв начин строителството. Те подчертаха, че са наясно, че пътната инфраструктура е кръвоносната система на държавата и си дават сметка за важността на проекта. Самите те изразиха впечатленията си, че Южна България изглежда и се развива много по-добре от Северна. Надяват се с изграждането на АМ „Хемус” и Северна България да се преобрази и модернизира.

Сподели с:


Вашият коментар