ян. 30 2013

OTРЯДА НА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ПРИ ОС НА БЧК ЛОВЕЧ, НАВЪРШИ СВОИТЕ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ

Прочетено2078пъти

pss3001131На 29 януари 1963г.в канцеларията на Туристическо дружество „Стратеш“ Ловеч се събира група от седемнадесет  ентусиасти – туристи, скиори и алпинисти и по примера на вече основаните до момента други отряди в страната решават да поставят началото, като учредят ядро на Планинската спасителна служба към БЧК в град Ловеч.

     Още през 1961г.от туристическите среди са изпратени и обучени на Мальовица в Рила планина в двуседмичен курс по спасително дело седем  човека от града.Това са бъдещия Началник на новосформираното ядро /отряд/ д-р Христо Чорапов до 1978г., д-р Симеон Пушкаров, д-р Димитър Иванов, Тодор Абаджиев, Кръстю Капарашев, Гечо Иванов и Георги Михайлов.Всички те и още десетина съмишленици в учредителния протокол вземат решение и написват следното:

1.Да се дават ежеседмично и редовно в празнични и предпразнични дни дежурство /наряд/ на новопостроената хижа „Дерменка“ от ТД „Стратеш“ в Стара планина.Целта е своевременно оказване и даване на помощ на бедстващи и пострадали туристи в района.

2.Да се проведат, подготвят и завършат курсове за планински спасители други нови и млади хора.

3.Да се подпомогне сформираното ядро с екипировка и съоръжения за спасяване и за изпълнение на поставените цели и задачи.

4.Оптимизиране на списъка за аварийно вдигане на членовете по тревога – адреси, телефони, сборен пункт и пр.

5.Избиране на ръководство.

В учредителната вечер се повдигат и дискутират разгорещено още много въпроси и теми свързани със спасяването.Въпреки това учредителния протокол е подписан от всички и началото е дадено.

     Времето за израстване е трудно и сравнително бедно.Само с ентусиазъм почти няма  и качествена работа.Лека полека опита при оказването на помощ на изгубени и травмирани туристи и извеждането им от трудни ситуации в планински условия набират сила и успех.Не закъсняват и резултатите, плод на идеалите и дълга, поставени пред хората с червени пуловери.Получени са поздравители писма до Ръководството на отряда в израз на чест, признателност и благодарност за тези, които с риск за своя живот са се отзовали и помогнали, за тяхната своевременна и квалифицирана помощ.

     През годините на своето израстване членовете на отряда вземат участие в различни обучителни форми за подобряване и повишаване на квалификацията си, които са организирани на републиканско и местно ниво.Това са курсовете за стажант планински спасители, курсовете за спасители, курсовете в трудни терени за придобиване на звание старши спасител, скални и лавинни курсове, хеликоптерно спасяване, както и курсовете за инструктори.

В  края  на  60-те и началото на 70-те години на миналия век навлиза в отряда нова, млада вълна от  опитни алпинисти от Алпийски клуб „Стратеш“.Чрез своите качества и умения придобити по стените и планините на страната те спомагат в спортно техническо отношение дейността по спасяването.Именно чрез  тази и още подобни вълни от млади хора през годините отряда се самообогатява с опитни  катерачи и скиори.Изпращат се представителни отбори за участие в републиканските прегледи /състезания/ – летни и зимни по планинско спасяване.Завоюват се на няколко пъти  челни и призови  места.Провеждат се ски лагери и международни прояви с цел изкачване на върхове в планината Кавказ.

     Поста Началник на отряда в периода от 1978г.до 2000г.заема инж.Иван Пенчев Иванов – изтъкнат лидер, организатор и радетел за развитието на туризма, ски спорта, алпинизма и планинското спасяване в нашия Ловеч.

     От 1984г. при ОС на БЧК  в окръжния град се открива щатна бройка по планинско спасяване.Назначен е инструктора с дългогодишен опит и стаж Томчо Петров Томчев, който заема тази длъжност до 2006г.Тогава, след неговото пенсиониране щата е закрит по причини за преструкториране в системата на ПСС.

     През далечната вече 1975г. с доброволен и самоотвержен труд на много планински спасители от отряда и туристи от север и юг на старопланинското било на височина 1624м.н.в. изниква из мъглите и ветровете кокетния дом на спасителите – заслон „Орлово гнездо“. Само за 45 дни, макар и с много трудности  той е построен с много желание и ентусиазъм.След около година същият е водоснабден и дооборудван.Вложено е всичко от проекта до идеята за спасителен дом в изграждането му за закрила на туристите в този труден район на планината.

     През 1985г. в Ловеч се провежда Х-ия летен републикански преглед по планинско спасяване.Гласуваното уважение и доверие за домакинство от страна на централното ръководство в София красноречиво говори за високата оценка за израстването в организирането на тази представителна форма от дейността на службата.Осъществява се първия десант от въртолет за спасяване на хора от строящата се тогава сграда на Областния съвет в града.

  Междувременно основната дейност на отряда по спасяването на туристи продължава. Дават се редовно наряди.Маркирането на маршрута от Беклемето до х.“Дерменка“ е част от профилактиката в охраняемия район за сигурно придвижване на групите по билото на планината.Изнасят се беседи пред ученици и ловешката общественост, издават се бюлетини за обстановката в планината, правят се демонстрации с алпийска техника.Създават се и се осъществяват контакти с Бърза помощ, Гражданска отбрана, МВР.

     В периода от 2000г. до 2004г. началник на отряда е  Георги Бойчев Христов – алпинист, скиор и турист, посетил много планини в страната.

     В  периода от 2004г. до 2008г. началник на отряда е Ленин Василев Начев – дългогодишен спасител и отличен скиор с много опит.

       С  времето състава на отряда се подмладява.Променят се  техническите качества на съоръженията и личната екипировка.Те са нови и модерни, а не вехти и бракувани, както някога в самото начало на основаването.Тук обаче възниква проблема, че същата спасителите си я закупуват лично,  макар че за нея те заплашат тридесет процента от стойността им.И въпреки това средства по този начин излизат някъде около 1000   –  1500 лв.

     От началото на 90-те години на миналия век и до момента спасители  от отряда в Ловеч работят и оказват помощ, като временно щатни и сезонни спасители в база Боровец  през зимата.

      Членския състав на ПСС Ловеч до момента е наброявал общо 37 човека спасители, както и около 30 други съмишленици и приятели на каузата, като някои от тях са лекари, инженери, юристи, служители в различни ведомства, строители, работници, спасители от бившата система на Гражданска защита в града.

     Юбилейната 50 годишнина ще бъде съпроводена и от редица мероприятия и изяви през 2013г., свързани с дейността планинско спасяване в Ловеч, като: издаване на официални 3 вида календари; книжка с история и снимки от живота на отряда; участие в международна проява в Гърция за изкачване на вр. Митика 2917м.н.в. на планината Олимп; демонстрации пред ловешката общественост по спасяване от сгради; изложба с материали и екипировка на спасители от града през годините.

     Вечерта на 29 януари 2013г.членовете на сегашния отряд се събраха да отбележат своя половин вековен юбилей и да почетат с добро и уважение техните предшественици и колеги, които не са вече сред тях.

 

                          ЧЕСТИТ  ЮБИЛЕЙ СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ.БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!БЪДЕТЕ ГОРДИ ПЛАНИНСКИ ОРЛИ И ХОРА С ГОЛЕМИ СЪРЦА !

                          НАЧАЛНИК ОТРЯД ПСС ЛОВЕЧ – СВЕТОСЛАВ ГЕНКОВ

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/ot%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%bf/

%d блогъра харесват това: