окт. 22 2012

966 кг краве сирене и 3,5 тона сурово мляко са унищожени в Ловеч, областен управител плаща за унищожаване на заразения фураж

Прочетено1289пъти

966 кг краве сирене и 3,5 тона сурово мляко са унищожени в община Ловеч след като на 17 октомври стана ясно, че има положителни проби за наличие на афлатоксин в сурово мляко, предназначено за преработка в мандра Горан. Това стана ясно на пресконференция днес, 22 октомври, дадена от Областната епизоотична комисия под ръководството на областния управител Ваня Събчева. Други 2011 литра сурово мляко, събрани в последните дни са изпратени за унищожаване в екарисаж.

Пред журналистите Събчева подчерта, че на 19 октомври е проведена среща с шефа на Агенцията по безопасност на храните в София д-р Йордан Войнов, който е приел искането на областния управител да бъдат изследвани и други общини в областта, за да стане ясно има ли разпространение на опасния токсин извън община Ловеч, както и да се потърсят възможности за финансово обезпечаване на стопаните и млекопреработващото предприятие.

Имам уверението на д-р Войнов, че ще се търсят начини, вече се работи сериозно по този въпрос,  защото всички знаем какво е за хората от селата да им вземат млякото, което са си произвели, подчерта Ваня Събчева. Тя поясни, че днес и утре ще се вземат общо 20 проби, като до края на седмицата ще са ясни резултатите от тях.

На пресконференцията стана ясно още, че по настояване на областния управител е разпоредено чрез Областна дирекция „Земеделие и гори” да се извърши дълбока оран на масивите, където е имало царевица, защото именно останалите количества от нея по полето, са причината за образуването на гъбички с афлатоксина, който чрез пашата е влязъл в животните, а от там и в млякото.

Тук коментираме само изпадналия при прибирането на реколтата фураж, останал по полето, а не  нормално прибраната царевица, всичко, което е прибрано по стандартната процедура не е опасно, поясни д-р Ивайло Йотов, директор на Областната дирекция на Агенцията по храните. Той разясни подробно какви мерки са взети незабавно след пристигане на положителната проба – уведомено е населението, направена е организация по събиране на негодните за преработка количества сурово мляко, изземва се фуражът, събран от хората след прибирането на реколтата и той ще бъде изгорен във Враца, като Областен управител ще плати таксите за това.

Голяма част от хората реагираха адекватно, но имаше и такива, които още на следващия ден отново изведоха животните си на паша в заразените масиви, няколко дни непрекъснато разясняваме на хората проблема, каза още д-р Йотов.

Той подчерта, че мандрата в Горан оказва пълно съдействие, нещо повече – тя съхранява количествата заразена суровина до унищожаването й. Освен това не се произвежда никаква продукция от кисело мляко, докато не получи суровина от далечни региони или внос.

По настояване на областния управител около 180 000 дка ще бъдат изорани в област Ловеч преди да се засее пшеницата, това е начин да овладеем положението, обясни Преслав Георгиев – директор на Областна дирекция „Земеделие и гори”.

Животните се изчистват до 10-15 дни от афлатоксина, така че е забранена продажбата и клането на животни в момента, съобщи още д-р Йотов, като акцентира, че държавата поема своя ангажимент, общината също, важно е да се защитят нашите съграждани.

Най-големи проблеми има мандра Горан, стана ясно още на пресконференцията. Нейният собственик – Владимир Матев обаче бе категоричен, че няма да бъде произведен никакъв млечен продукт, докато не получи разрешение от Агенцията по храните, независимо от финансовите загуби, които търпи. Всички загуби са оправдани, за да защитим името на фирмата си, ние произвеждаме изключително чиста и качествена продукция вече 20 години и за да защитим името на марката, която сме си изградили, ще направим всичко, каза още Матев.

В пресконференцията участваха още зам.-областният управител Сашо Данков, кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, директорът на ОДП комисар Георги Иванов, представители на РЗИ и ПБЗН.

На 26 октомври ще са ясни резултатите от пробите, които се вземат тези два дни, тогава ще решим какви мерки още ще се предприемат, каза в заключение областният управител Ваня Събчева, която изрази благодарност към целия екип – Агенция по храните, ОДП и РЗИ, община Ловеч, Пожарна безопасност и защита на населението за адекватната и професионална реакция в кризисната ситуация и за взетите мерки по ограничаване разпространението на заразената продукция, които тези дни са работили по проблема.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/966-%d0%ba%d0%b3-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%b8-35-%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d0%be-%d1%81/

%d блогъра харесват това: