90-годишен юбилей отбеляза НЧ “Просвета –1927 г.” в село Чавдарци

Прочетено1598пъти

90-годишен юбилей отбеляза в събота Народно читалище “Просвета –1927 г.” в село Чавдарци, Община Ловеч. От рано сутринта Духовият оркестър вдигна настроението и събра малки и големи на площада.
„Вашето читалище вече 90 години продължава да е сред стожерите на духовния живот, показва, колко са били прозорливи неговите основатели. Затова нека отдадем дължимата почит и благодарност на първите читалищни дейци. Поздравявам днешното читалищно настоятелство за богатата и разнородна дейност, която привлича и увлича млади и стари в света на културата и просветата.

Вие сте важен фактор, който утвърждава културната политика на общината, а тя има за цел да опазва, представя и развива нашето наследство, както и да помага на младите таланти.“
Това се казва в поздравителния адрес на Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. Адресът, заедно с красиво цвете в саксия, бяха връчени на секретаря Невянка Георгиева от заместник-кмета на Община Ловеч Даниел Колев.
Празникът започна с водосвет за здраве и благополучие, а после присъстващите изслушаха в салона доклад за историята на читалището, изнесен от председателя на читалището Ценка Митева. Особена почит бе изразена към заслужилите самодейци, които са изградили успешни състави. Поздравителни адреси имаше и от читалищата в Умаревци и Кърпачево.
За празника беше изнесена художествена програма от местни и гостуващи самодейци, която продължи над час и половина.
Читалището в Чавдарци се отличава с богата база и разнообразна дейност. То притежава салон със 150 места, библиотека с близо 6000 тома, информационен център с пет компютъра, интернет връзка, мултифункционално устройство и аудио система.
Самодейците участват във вокална група, танцови състави за народни и модерни танци и др.
Читалището участва в редица проекти и конкурси, включително по „Глобални библиотеки – България“. Обновени са народните носии за съставите, закупена е нова озвучителна апаратура, извършени са ремонтни дейности на сцена в читалищен салон.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/90-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b9-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d1%87-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82/