окт. 09 2012

85год. Народно читалище”Просвета-1927г” село Чавдарци

Прочетено3088пъти

Мая Маринова

С празничен концерт отбелязаха  85 години  Народно читалище „Просвета-1927г.“ в с.Чавдарци, общ.Ловеч. Празника уважиха гостите от гр. Ловеч – зам. кмет на Община Ловеч г-н Младен Младенов, г-жа Корнелия Маринова – председател на Общински съвет, г-жа Валя Янкова-общински съветник  и г-жа Евгения Нейкова- общински съветник.

Г-жа Корнелия Маринова откри празника като изказа уважение към читалищните дейци, защото и в най-трудните времена те успяват да съхранят висок дух, да съхраняват и развиват творчеството. Г-жа Маринова връчи на председателя на читалището г-жа Ралица Димитрова  огромен букет и поздравителен адрес. Поздравление към читалището изказа и г-жа Валя Янкова- общински съветник, която подари кошница с цветя. На празника присъстваха и трите дами Дина Падована, Вера Кастелан и Мариза Бартолини от град Фолиньо, Италия . Те са в България по проект „Възрастни билкари” на сдружение „Екомисия 21 век”- гр.Ловеч. Гостуват в с.Чавдарци, по покана на г-н Николай Стоянов, който е също участник в проекта.

Читалище “Просвета“ заема важен дял в културно-просветния живот на село Чавдарци. Основано от шепа ентусиазирани и вдъхновени родолюбци преди 85години, то е център на културно-просветна и възпитателна дейност .

През годините читалището  се слави с богата певческа, театрална и танцова самодейност. Десетки са самодейците през годините, участвали в дейността  и запазили онзи неугасващ огън и плам.Всички те оставили частица от себе си в читалището – като самодейци, председатели, секретари и библиотекари… Съхранили   читалищната магия на изкуството и песента,  която да се предава от поколения на поколения.

Всички радетели на народното творчество, бит и култура, чрез мултимедийната презентация „Из дейността на читалището през годините” се върнаха  в годините назад с носталгия и умиление.

Програмата продължи с изпълнението на народни песни , забавни и народни танци на Детска вокално- танцовата група  към читалището с ръководител Мая Маринова.  Групата разнася красотата на народните песни, участват в надпявания на регионално ниво и са наградени с много грамоти. Незабравими остават техните участия в юбилейни чествания на читалища в други населени места ,но най- ярки са участията във фолклорните събори  : „ Девет песни от извора” на сдружение „Деветашко плато”,фолклорния фестивал „Осъм – моя река”,  „На есен в Слатина”,фестивал за детска забавна песен „Пеещо яйце” –гр.Ловеч.

На празника с китка народни песни самодейната група към НЧ „Христо Кърпачево-1921г” от с.Кърпачево , общ.Летница поздравиха всички читалищни дейци.

         С решение на Настоятелството , Председателя на читалището награди с грамоти за активно участие в читалищните дейности  всички деца –самодейци.

Празничният ден приключи с посещение на дамите от Италия в библиотеката. С интерес слушаха за  организацията, дейността и модернизирането на библиотеката , чрез програма „Глобални библиотеки-България”.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/85%d0%b3%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-1927%d0%b3-%d1%81/

Коментари

 1. Тодор Тодоров
  Днес, 06,10,2012 година в салона на читалището се проведе юбилеен концерт "85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕ ".Концерта беше уважен и от гости от град Ловеч,между които -Корнелия Маринова-председател ОС Ловеч,общински съветници от БСП. Госпожа Маринова от свое име и от името на Казанджиев поздрави присъстващите с празника.На всички направи впечатление,че кметския наместник Цветелина Станчева отсъства от тържеството.Между присъстващите се говореше "….. за нея по-важен е частния бизнес"?
  Всички присъстващи изразиха задоволството си от така добре организираното тържество от настоятелството на Читалището.

  Всички присъстващи изразиха задоволството си от така добре организираното тържество от настоятелството на Читалището.

 2. Госпожо Маринова,след като правите тази пубпикация според мен би следвало като начална снимка да поставите приветствието на госпожа Маринова -Председател ОС при откриване на тържеството/която дори липсва в поредицата от снимки/.Нима снимката на самодейната група на НЧ "Христо Кърпачев-1921 г"-Кърпачево уважили тържеството трябва да стои на първо място.При разговор с Ралица Димитрова- Председател на Читалището сподели "…те са допуснали грешка с монтажа на снимката..". Кои са ТЕ ?

  1. Четете по-вече във Фейсбоок- групата "с.Чавдарци общ.Ловеч "

 3. fee-faw-fum каза:

  Турнете му я тая снимка да си удари една и да миряса…

 4. fee-fow-fum. правилно сте написал "..турете му тази снимка..",вероятно имате в предвид снимката на първата страница или снимката с г-жа Янкова с тази на г-жа Маринова.Интересно предложение ? Изяснете какво искате да кажете "….турете му ЕДНА и да миряса….".

 5. fee-fow-fum. правилно сте написал "..турете му тази снимка..",вероятно имате в предвид снимката на първата страница или снимката с г-жа Янкова с тази на г-жа Маринова.Интересно предложение ? Изяснете какво искате да кажете "….турете му ЕДНА и да миряса….".

 6. fee-faw-fum каза:

  Тоше, ти сериозно ли искаш да ти изясня или се шегуваш??? :)))))

 7. fee-fow-fum,благодаря Ви за учтивото обръщение.Не се шегувам.Можеш да го направиш,но не под скрито име. Предполагам,че тук не е мястото да занимаваме и други четящи страниците на Lovechtoday.eu,

 8. fee-faw-fum каза:

  То пък моето е едно имееее…

%d блогъра харесват това: