юни 03 2013

50 – годишен път, посветен на една от най-благородните житейски мисии – образованието и възпитанието на малките хора, подкрепата за сбъдване на мечтите им. 50 години Начално училище Христо Ботев- гр. Троян!

Прочетено3891пъти

trhrbotev30613AКрасимира Коларова

50 – годишен път, посветен на една от най-благородните житейски мисии – образованието и възпитанието на малките хора, подкрепата за сбъдване на мечтите им. 50 години Начално училище Христо Ботев- гр. Троян!

В ранната пролет на 1963 г. в местността „Блатото” в съседство до „Баювец” и паметника на загиналия Ботев четник започва строежа на ново училище. От началото на учебната година / 15 септември 1963 г./ до 7 октомври 1963 г., когато сградата е завършена и тържествено открита, І и ІІ клас учат след обяд в училище „Тончо Стаевски”, махала Рибните, а ІІІ и ІV клас – на смени в салона на Пионерския дом. Първият директор на училището е Владо Цанков Стефанов. Първите учители са Захаринка Стефанова, Йонка Найденова, Милка Михайлова, Веселина Кисьова и Дона Ибовска. Броят на учениците е 153. През 1964 г. с помощта на родители и съкварталци е направена настилка на двора и ограда. От 1965 г. до 1996 г. – учебните занятия се водят на две смени поради недостиг на класни стаи. По- късно функционира полудневна детска градина с две групи, училището е определено за базово, разширен е сградният фонд, въвежда се целодневно обучение. През 2004 г- – отвори врати ДЕТСКИ ЗАНАЯТЧИЙСКИ ЦЕНТЪР, година по- късно е открита компютърна зала.

trhrbotev30613FПрез март 2009 г. е построено разширението – 2 класни стаи, отделен блок за Подготвителна група, физкултурен салон, кухня и столова, подменена е дограмата и санирана училищната сграда. През 2012 г. – стартира проект по Национална програма „Училището – територия на учениците”, модул „ Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”. А през 2013 г екип от учители с помощта на училищното настоятелство и родители, ръководени от настоящия директор Игнат Митов, който умело ръководи училището повече от 20 години, реализираха поредица от събития, посветени на честване на 50- годишния юбилей на НУ „Хр. Ботев”- Троян.

         По повод 50- годишния юбилей за дългогодишна педагогическа дейност и принос в развитието на училището бяха наградени учители вече пенсионери Захаринка Стефанова, Веселина Кисьова, Минко Боронсузов, Еленка Николова, Мария Нанкова, Стефка Немска, Ангелина Ненова, Цветана Неофитова, Валентина Пенчева, Лидия Стойкова, Митка Бонева.

trhrbotev30613CПослания от четвъртокласниците към първокласниците с връчване разделители с лика на Христо Ботев, Тържествен час на класа“, посветен на поета – революционер  Христо Ботев и 50 години от създаване на  училището, деца и родители рисуват „Детски свят”, Среща на поколенията за ролята на фолклора за съхраняване националните идентичности в условията на новия европейски дом бяха част от многобройните събития, посветени на на 50- годишния юбилей на НУ „Хр. Ботев”- Троян.

Докосване с обич, бе мотото на кампания на деца от училището за изработване на картички и поздравителни адреси до пенсионирани учители и възрастни хора от Троян. Във фоайето на училището е уредена постоянна фотоизложба със снимки от учители, родители, общественост от 1963г. до 2013г. Издирени са материали, предмети, облекла, книги и др., оформен е кът, свързан с историята на НУ „Хр. Ботев”- Троян. По повод юбилея бе  проведен ученически Конкурс на тема „Моето училище – вчера, днес и утре”с раздели: литература /поезия и проза/ и изобразително изкуство. Организарано беше тържествено честване- водосвет и шествие, както и голям тържествен концерт в читалишния салон.


Днес trhrbotev30613Bв НУ „Хр. Ботев”- Троян работят 21 висококвалифицирани педагогически специалисти, които обучават 182  ученици и 48 деца в подготвителните групи. Трудно е да се разкрие накратко историята на едно школо, даващо знания и мъдрост на своите възпитаници 50 години. Всяка година е едно стъпало на успеха към познанието. Поддържа се жива искрата на знанието и се предава натрупания опит, допринесъл за развитието на всеки човек, учил в този храм на науката.Богатата история на това училище доказва, че то е оставило своя белег във възпитанието и образованието на поколенията личности, преминали през него, водени от жаждата за знания. Историята на НУ ”Христо Ботев” е всичко онова, което носи самочувствие от направеното и което ни кара да се стремим към бъдещето.         Училището успешно се справя с предизвикателствата на новото време. Качеството на образованието е основна грижа и задача на педагогическата колегия. Днес творческата енергия на учителите е насочена към детайлно разгръщане способностите на всеки ученик. Педагогическият екип  полага много усилия да превърне училището в желана територия за  учениците чрез участието им в  различни извънкласни форми, проекти и програми. Учениците на Начално училище «Христо Ботев» растат здрави и жизнени, усвояват общочовешки ценности и добродетели, култура на поведение. Изпълнявайки отговорната си мисия и преследвайки високите си цели, НУ „Христо Ботев” и занапред ще бъде средище за иновации, за конструктивна  творческа активност  и откривателство, за изживяване на емоционално наситени мигове на общуване с познанието, с творчеството, със света.

 

         По изконна българска традиция българинът подрежда училището и първите си учители сред най-светите имена в сърцето си! Това е голяма отговорност, но и заслужен дар, който екипът на Начално училище „Христо Ботев„ град Троян притежава. Нека професионолният и житейски път и занапред бъде белязан с благодарността на родителите, поверили рожбите си в грижовните ръце на учителите и с любовта, признателността и успехите на учениците от Начално училище „Христо Ботев„ град Троян– 50 години труд, грижи и висок професионализъм.  

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/50-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b9/

%d блогъра харесват това: