май 22 2013

5-има учители получиха ежегодната персонална награда на община Ловеч за изявени дейци в образованието

Прочетено3528пъти

baluchiteli2205131На Бал на учителя снощи община Ловеч връчи ежегодната персонална награда на изявени дейци в областта на образованието. Наградите се присъждат по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Барелефът „Св. Св. Кирил и Методий” се връчва в пет групи – предучилищна подготовка, начален етап на основна образователна степен, прогимназиален етап на основна образователна степен, гимназиален етап – общообразователна подготовка, и гимназиален етап – професионална подготовка и извънучилищни дейности.

Носителите на наградата са Ваня Йорданова, главен учител в ЦДГ „Мария Сиркова“, Татяна Пеева, старши учител в ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, Маргарита Лафчийска, учител по математика в ОУ „Проф. Димитър Димов“, Павлина Зарчева, преподавател по английски език и помощник-директор на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, и Катя Божинова, учител в Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности. Барелефите те получиха на тържествена церемония, на която бяха приветствани и от свои ученици. Кратки презентации проследиха ден от училищния живот на наградените учители. Барелефа „Св. Св. Кирил и Методий“ им  връчиха кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, заместниците му Пламен Петков, Младен Младенов и Ертан Хасан и председателят на постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата в общинския съвет Радослав Хитов.

„За нас вие сте апостоли, тези апостоли, които разпръскват вярата в силата на просвещението“ – обърна се към учителите на техния най-истински празник кметът Казанджиев. „Ловеч и България очакват от вас много, за да направите така, че децата ни да останат тук. А ние като администрация ще работим още повече условията в училище да стават все по-добри“ – допълни кметът.

Да поздравят учителите, на Бала им дойдоха и специалните гости на Ловеч за честванията на 24 май – представителите на Лотошинския муниципален район, Московска област, Вера Вдовина, Сергей Широков и Лариса Шупорина.

 Отличените учители са номинации на учебните заведения, в които работят. Сред критериите за получаване на наградата са постигане на високи и трайни резултати в педагогическата дейност, висока лична квалификация, авторитет, прилагане на педагогически иновации, участие в разработване и реализиране на проекти, активна работа с неправителствени и граждански организации.

Ежегодната персонална награда за изявени дейци в областта на образованието община Ловеч присъжда от 2006 г. Досега са наградени 31 учители.

 

За наградените:

 „Предучилищна подготовка“

Ваня Йорданова, главен учител в ЦДГ „Мария Сиркова“ – Ловеч

Тя има педагогически стаж 33 години, обгръща децата с любов и уважение, зачита идеите и интересите им, отворена е към света и новите идеи и технологии. Има отлична оценка за работата си като учител, отразена в ревизионната книга на директора. Автор е на публикации в образователни и методични списания. Притежава първа професионално-квалификационна степен. Носител е на грамота за активно участие в подготовката и провеждането на Третата научно-практическа конференция „Водим бъдещето за ръка“.

 

„Начален етап на основна образователна степен“

Татяна Пеева, старши учител в ОУ „Васил Левски“ – Ловеч

Тя има повече от 30 години учителски стаж в училището, изключително отговорна и взискателна. Умее да мотивира учениците си, да предизвиква интерес към изучаваните учебни дисциплини и да постига висока степен на активност. В преподавателската си дейност прилага активно иновативни методи и похвати и постига висока ефективност. Нейни ученици завоюват призови места в различни областни и национални състезания и олимпиади. Ползва се с авторитет сред ученици, колеги и родители.

 

„Прогимназиален етап на основна образователна степен“

Маргарита Лафчийска, учител по математика в ОУ „Проф. Димитър Димов“ – Ловеч

С повече от 34 години педагогически стаж в училището. Завършила е учителския институт в Силистра и сетне СУ „Св. Кл. Охридски“ със специалност математика, има и следдипломна квалификация по информатика. Нейните ученици в националното външно оценяване за седми клас миналата година се класират на второ място в общината по успех, те са и сред носителите на призови места в различни математически състезания и олимпиади.

Лафчийска е пример на гражданско поведение – толерантна, дискретна, отзивчива, работохолик. Умее да работи в екип. Ползва се с авторитет, комплекс от личните и професионални качества на педагога и отношения му към обществените морални стойности, не само ред ученици и родители, а и сред колеги, посочва се в предложение за номинация от ОУ „Проф. Димитър Димов“. Тя упорито работи за изграждане на правилна математическа реч, за развиване мисленето на учениците и изграждане у тях на математическа култура. Формира положителното им отношение към математиката, създава интерес и мотивация за придобиване на математически знания и умения.

 

„Гимназиален етап – общообразователна подготовка“

Павлина Зарчева, преподавател по английски език и помощник-директор на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч

Номинацията на педагогическия колектив на училището е за всеотдайната и последователна професионална и трудова дейност на Зарчева, „защото името й не само в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, но и сред ловешката общественост е безспорен знак за професионализъм, за изявена творческа и обществена позиция, за отговорст и всеотдайност, както и за безспорни морални качества“. Тя е с най-голям стаж сред преподавателите по английски език, придобит само в гимназията с национално признание.

Павлина Зарчева е с високи и трайни резултати в педагогическата си дейност. Нейни ученици се класират на областни и национални кръгове на олимпиадата по английски език, заемат призови места на националното състезание, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Ползва се с авторитет сред колеги, ученици и родители, има репутацията на отличен учител. Работила е като сътрудник на доброволци от Корпуса на мира на САЩ в България в продължение на 8 години без възнаграждение. Тя е не само инициатор, но и участник в изпълнението на проекти за училищно развитие.

 

„Гимназиален етап – професионална подготовка и извънучилищни дейности“

Катя Божинова, учител в Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – Ловеч

В предложението на директора на Центъра Моника Дончева се посочва, че номинацията на Божинова е за активната й работа в областта на интегрираното обучение и образование на деца и ученици със специални образователни потребности и за популяризиране дейността на Ресурсния център. Катя Божинова е дългогодишен учител по история, има магистратура по специалността „Педагогика на деца със специални образователни потребности“. Като ресурсен учител на интегрирани ученици в ОУ „Проф. Димитър Димов“ работи от учебната 2007/2008 г. Награждавана е неколкократно за работата си като ресурсен учител, нейни ученици също печелят награди от конкурси. Автор е на публикации в специализирани издания. Включва активно родителите в образователно-възпитателния процес на учениците със специални образователни потребности. Отговорна, умее да работи в екип. Нейният професионализъм е високо оценен от ученици, родители и колеги.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/5-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81/

Коментари

  1. Честито на всички наградени!Честито на г-жа Пеева – невероятен професионалист и разкошен човек!Браво!

  2. кукуряк каза:

    Честито и от мен на всички наградени.Павлинка Зарчева – безупречен преподавател,толерантен и с високи морални качества. Честито!! Бъди жива и здрава и все така всеотдайна с децата!

  3. 4estito na vsi4ki

%d блогъра харесват това: