48 педагози от Ловешка област участваха в майсторски клас за учители

Прочетено4638пъти

seminar1810153Жанина Илиева

48 преподаватели по български език и литература участваха в мениджърски клас за учители „Мениджърска компетентност на учителя по Български език и литература“ и панелна дискусия на тема „Проблеми на мениджмънта на класа, класната стая и урока за изявени“. Двудневното обучение се проведе в Арбанаси на 15 и 16 октомври и бе по инициатива на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч.

Чрез ролеви игри и работа в екип проф. Димитрина Каменова и доц. Маргарита Христова от Департамента за модерни обучителни методи представиха пред педагозите възможностите на мениджърската компетентност и начините за постигането й в часовете по български език и литература.

В панелна дискусия пред участниците в обучението бяха поставени проблеми на мениджмънта на урока,на класа и на класната стая. Учителите от Ловешка област представиха свои добри практики в работата си – часове извън класната стая, проучване на традиции и родословие, презентация на автор, произведение или изследване по определена тема. Поставени бяха въпроси за контрола и оценяването.

seminar1810156Педагозите участваха и в работни групи, които представиха визията за обучението по български език и за обучаващите се. Те влязоха в ролята на ученици и от тяхна гледна точка определиха какво е важно да се научи, какви умения трябва да се усвоят, до какви ценности да се докоснат и какво от всичко това им е необходимо в живота. Педагозите бяха единодушни, че чрез обучението по български език и литература учениците не само трябва да овладеят необходимите знания по роден език, но и да се учат на умения в живота. Учителите се обединиха и около идеята, че те са помощниците в този процес и трябва да го направляват.

Педагозите представиха и иновативни методи за работа с учениците, които използват в практиката си – влизане в роли, драматизация, проектна работа, творческа задача – индивидуална и в екип, проучване по поставена тема и др.

За обучението си педагозите получиха удостоверения на Департамента за модерни обучителни методи при Висшето училище по мениджмънт във Варна. Те бяха връчени от Соня Недкова, старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/48-%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0/

1 коментар

  1. адмирации за организаторите-различно…..

%d блогъра харесват това: