февр. 09 2014

44 деца и младежи с увреждания намират нов дом. Кметът Казанджиев и министър Адемов откриха новите социални услуги на община Ловеч

Прочетено3031пъти

otkrivaneademov702149В петък официално бяха открити сградите на новите социални услуги на община Ловеч. Лентата прерязаха кметът Минчо Казанджиев, министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и Боряна Войчева-Ненкова, началник-отдел в главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие.

На церемонията в ж. к. „Здравец“ присъстваха още депутатът Димитър Горов  изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, председателят на Държавната агенция за закрила на децата Ева Жечева, областният управител Милко Недялков. Сред гостите бяха и представители на строителите и надзора, проектанти, на фирмите по оборудване и обзавеждане на сградите, представители на всички институции в Ловеч, имащи отношение към социалната политика.

Ловчанският митрополит Гавриил прочете молитва за благоденствие.

otkrivaneademov7021429Сградите на новите социални услуги – три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, в които ще бъдат настанени 44 деца и младежи с увреждания, са построени и оборудвани по проекта на община Ловеч по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. „Осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предлагаща услуги за деца в риск в община Ловеч”. Четирите сгради отговарят на изискванията за достъпност на средата. В тях децата и младежите ще живеят в среда, близка до семейната, ще градят ценностна система, знания и отношения, които да им помагат за пълноценно интегриране в обществото. Те ще бъдат настанени в тях по друг проект на общината – „Нови възможности за деца и младежи с увреждания в община Ловеч чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по който вече е назначен и персонал за предоставяне на социалната услуга.

otkrivaneademov7021421В петък стана символичното предаване на ключовете на сградите от единия проект на другия. Министър Адемов подари на ЦНСТ-ата и Защитеното жилище икони, а кметът Казанджиев – пано, закупено от него на благотворителен търг на картини, произведени от възпитаници на Социалния учебно-професионален център в с. Овча могила, по време на учредяването на Инер Уил клуб в Свищов в края на октомври м . г. Още тогава Казанджиев обяви, че ще подари паното на децата, които предстои да бъдат настанени в новите ЦНСТ-а в Ловеч. Кметът се ангажира и да организира екскурзия в Свищовско на ловешките деца, по време на която те да гостуват и на Центъра в Овча могила, където се обучават деца с намалена работоспособност, ненавършили 16 г., и деца в риск над 16 г. Ангажимент, потвърден и вчера.

Хасан Адемов посочи на церемонията, че в лицето на община Ловеч Министерството на труда и социалната политика има сериозен партньор по отношение на политиката на държавата по деинституционализацията и по предоставянето на грижа и подкрепа за децата с увреждания. Този социален профил на община Ловеч ще даде възможност и за реализацията на други проекти, за което винаги ще имате подкрепата на министерството, каза Адемов. Кметът благодари за успешната работа на екипа на проекта, на строителите и надзора, на фирмите по оборудването и обзавеждането, на управляващия орган на оперативната програма за подкрепата, на социалното министерство, на ловчалии, които „промениха мисленето си и вече приемат хората в неравностойно положение не като нуждаещи се пациенти без принос към обществото, а като лица, които имат нужда от премахване на настоящите бариери, за да заемат полагащото им се място като пълноправни участници в обществото”. Той увери хората, които оттук насетне поемат работата по деинстиционализацията, че ще бъде осъществяван стриктен контрол по това дали със създадената от общината достъпна семейна среда всички те ще съдействат за социалното включване на децата и младежите.

След официалната церемония бе проведена и заключителната пресконференция по проекта „Осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предлагаща услуги за деца в риск в община Ловеч”.

С новите социални услуги, открити вчера, община Ловеч вече предоставя на местната общност 18 на брой. 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/44-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d1%81-%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bd/

Коментари

  1. Bravo !!!! 🙂

  2. debelaka каза:

    Чудех се в петък от кой голям престъпник ни пази толкова много полиция, а то ето кой бил.

%d блогъра харесват това: