ploshtadkababakovec207151Публикувам жалбата на живущите в бл. 312 на кв. “Младост” в Ловеч, която е адресирана до МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО,  МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, ДНСК – СОФИЯ,  ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ – ЛОВЕЧ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, РЗИ – ЛОВЕЧ,  БТВ РЕПОРТЕРИТЕ, ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА – НОВА ТВ, ЛОВЕЧ ДНЕС и е подкрепена от 33 подписа на жители на квартала:

ЖАЛБА

От Павлина Петрова Матеева, жк.”Младост”,бл.315, вх.Е, ап.5

 ОТНОСНО: ОПАСНОСТ ОТ АКТИВИРАНЕ НА СВЛАЧИЩЕ И СРУТВАНЕ НА ЖИЛИЩЕН БЛОК В СЛЕДСТВИЕ НЕОБМИСЛЕНО ПОСТРОЕНА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА

 УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Без да бъдем уведомени, на 22.11.2014г. на поляната пред блок 315 в кв.Младост започнаха мащабни изкопни работи за строеж на детска площадка. Съоръжението е на стойност около 80 000 лева. През месец април обектът беше готов. И тогава започнаха нашите проблеми. В общи линии те са три.

Първият и най-важният е, че при наличието на огромна поляна, площадката беше буквално вкопана под прозорците ни. И понеже теренът е наклонен, пръстта започна веднага да се свлича, защото децата се пързалят по брега. Двата скорошни пороя отнесоха вече почти метър от него. Това създава реална опасност за сигурността на сградата. Дъждът свлича пръстта директно върху площадката и децата играят в тиня.

Вторият проблем е шумът. От 10 до 23 часа крясъците са непоносими. Около 24 часа идват младежите и продължават още по-мощно до 2 часа през нощта. При забележка играещите стават агресивни и замерят прозорците ни с камъни и пръст. Ние сме възрастни и работещи хора, имаме нужда от спокойствие и сън. А децата ни се стряскат в съня си и не е пресилено да кажем, че върху нас се извършва здравен терор.

Очевидно тук са нарушени няколко нормативни документа:

  • Наредба №6/2006г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, както и вредните ефекти от шума върху здравето на населението – д.в.бр.58/2006г.
  • Закона за здравето §1 т.12 б.”г” от допълнителните разпоредби
  • Наредба №1/12.01.2009г. за условията и безопасността на площадките за игра

И третият важен проблем е ограниченият достъп отвън до избените ни помещения. Ние сме хора, които се отопляват с дърва, а това е непосилен труд да се внасят на ръце 7-10 кубика дърва.

Не сме против децата да имат място за игра. Но не може грижата за едните да застрашава живота на другите. Никой не печели от това.

Заради посоченото по-горе, се обръщаме към Вас, господа, с настояване спешно да се вземат мерки за укрепването на сградата, за изолирането на шума и за отварянето на достъпа до мазите ни. Площадката може да се премести на по-удачно място, а изкопът да се запълни.

Моля Ви, госпожо Павлова, да упражните правомощията си и да наредите проверка. Настояваме да се извърши замерване на шума, на който сме подложени ежедневно, както и да се извърши оглед на площадката и се установят теренните промени и свлачищните процеси, които се отразяват върху конструкцията на блока и стабилността на сградата. А с компетентните си служители да предотвратите реалната заплаха за живота и собствеността ни.

 

6 коментара

  1. А кой си ти че да казваш къде да ходят хората??? Първо е опасно за децата, че играят във прах и пръст! И второ за блока и живущите там! Така че марш ти на село!!!

  2. Долен народ сме—-все някой ни е виновен—ами това господа е ОБЩИНСКО—там ще се строй площадката—-нали искаме ДЕЦА–като не ви изнася —на село—-

  3. Пълна пародия!Площадката е строена без никакъв умисъл!По скоро някой е бързал да открадне парите! Мястото е супер неудачно постоянно се вдигат облаци прах,защото децата играят в пръста която се е свлякла от склона който не е укрепен по никакъв начин. Децата използват този склон за пързалка и се спират в дървената ограда.Бях свидетелка как дете се завря под оградата след такова спускане и се заклещи между пръчките.

Comments are closed.