ян. 08 2013

37 решения от общо 1548 приети от общинските съвети, е върнал Областен управител през 2012 г.

Прочетено868пъти

oblast220512137 решения от общо 1548 приети е върнал Областен управител през 2012 г., сочат данните на администрацията. Цифрите показват още, че с най-голям процент върнати решения е община Ябланица. При приети 138, върнатите са 6, което прави 4,18 %. След него е община Ловеч с 8 върнати при приети 251 или 3,18 %. Най-малко – само едно решение, е върнато в община Летница, при приети 106, което по думите на областния управител Ваня Събчева е заслуга както на съветниците, така и на вносителя. Общинският съвет в Априлци е приел 157 решения, от които са върнати за ново разглеждане 3. В Тетевен и Троян съответно приетите решения в местните парламенти са 240 и 232, а върнатите съответно 6 и 3. В Луковит и Угърчин цифрите сочат съответно приети 166 и 268, а върнатите и в двата общински съвета са по 5. Но в Луковит процентът е 3,01%, а в Угърчин – 1,87%. Едно решение ще бъде оспорено в Административния съд.

Целият процес, който включва упражняване на контрол по законосъобразност на актовете на общинските съвети, е много сложен и за неговото осъществяване има изключително добър и професионално работещ екип. Трябва да се знае, че не всички върнати решения са поради незаконосъобразност като замисъл. Има такива, които връщам заради това, че в тях няма достатъчни мотиви, че не са изготвени или пък аргументирани по достатъчно категоричен начин, което пък ги прави незаконосъобразни. И тъй като сроковете са кратки, то понякога е по-добре да бъдат върнати за ново разглеждане, за да бъдат оформени както е редно, коментира Ваня Събчева, като подчерта, че в началото на мандата грешките са били по-скоро от липсата на опит, което е наложило и връщането на правилниците за дейността на общинските съвети за ново обсъждане в почти всички общини.

Една от причините е и в сроковете – знам, че има места, където предложенията се внасят за обсъждане в последния момент и вероятно съветниците нямат достатъчно време да се запознаят качествено с тях – налага се да се търси и допълнителна информация и така времето за работа действително се скъсява, после пък трябва да се бърза и така се стига до решения, които като областен управител не мога да приема, но причината да бъдат приети е според мен недоглеждане, коментира още областният управител. Събчева акцентира на факта, че „изключително добре работим с председателите на общинските съвети, когато има върнато решение обикновено се чуваме, коментираме, съгласуваме с юристите и изглаждаме нещата».

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/37-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%be-1548-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Коментари

 1. Илиян Пеевски каза:

  Пак добре само 37 върнати решения. Можеха да са много повече, ако юристите на областната администрация не поднасяха за подпис на обл.управител отговори на жалби от общински съветник с резолюция „жалбата ви е недопустима“ или „вие сте /общинския съветник/ незаинтересовано лице“. Това дори не се нуждае от коментар!!!???

  Ето ви пример за едно НЕвърнато решение от друг областен управител преди години. Оказва се, че община Троян е продала част от река и речен остров на частно лице??!! В момента се оказва, съгласно кадастъра на общината, че реката както си тече километри в Балкана, изведнъж спира до една приета от ОбС „урбанизирана територия“ и която е ПРОДАДЕНА като частен имот. Реката вече я няма. Изпарила се е. Да, това безумие е минало през ОбС Троян и през тогавашната областна управа и … всичко си е наред.

  То кое ли не ни е наред. 23 години крадоха, крадоха, крадоха… не се накрадоха и мамеха, мамеха, мамеха и лъжеха…. не се налъгаха – И ВСИЧКО ТОВА ПО ЗАКОН. Оказва се, че няма нито една незаконна кражба. Оказа се че няма нито един незаконен обир и съсипия в държавата и общините ни през последните 23 години.

  Няма друга държава и общините и в света, в които десетилетия да се е крало, съсипвало, унищожавало и прочие и всичко това да е ставало по ЗАКОННИЯ РЕД И СЪОБРАЗНО ДЕЙСТВАЩИТЕ ЗАКОНИ!

  Ей така се уЗАКОНЯВА и прозвището, което си „спечелихме“ сред европейските народи – „идиотите на Балканите“!

%d блогъра харесват това: