юли 14 2014

333 дка обществени площи и 35 км улична настилка почистени след пороя от миналата седмица, 390 куб. м зелена маса извозена на депото

Прочетено2249пъти

mienelovech1407141Уважаеми читатели на „Ловеч днес“, публикувам официалното съобщение на Община Ловеч, по повод реакцията и взетите мерки от страна на Кризисният щаб към кмета Казанджиев след и по време на водната стихия. Утре очаквайте въпросите, които зададох към отделните представители на фирмите и институциите на днешната пресконференция, както и техните отговори.

 

333 дка обществени площи в централната градска част и във Вароша и 35 км улична настилка са почистени от листа и отпадъци след пороя от миналата седмица. 390 кубика зелена маса, сухи дървета и клони са извозени на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Това съобщи днес на пресконференция при кмета на общината главният инженер на „Еко“ ЕАД – Ловеч, Христо Христов. 5 км от уличната настилка са измити – по бул. „България“ в събота и неделя, днес се мие по ул. „Осъмска“, в следващите дни миенето продължава и по другите по-кални участъци. Окастрени са 16 дървета, други 10 са отрязани и премахнати. Почистени са 43 дъждоприемни шахти.

Канализацията на града работи добре, до два часа след спирането на дъжда в четвъртък пое водата на всички критични места след почистването съвместно с „Еко“ и промиването на дъждоприемните решетки, коментира ръководителят Производствено поделение Ловеч във „ВиК“ АД – Ловеч, Иглика Игнатова. Кметът Минчо Казанджиев съобщи, че се работи по проблема с особено ниския терен в града – Кръговото на Салито, за където се търси решение за отводняване на дъждовните води и заустване в Гознишката бара.

В дните на и след поройния дъжд в Ловеч от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са отводнили платното за движение на автомобили по четири улици и на Кръговото, както и мазета и сутерени в 26 сгради – обществени и частни. Това съобщи главен инспектор Валери Димитров, началник на службата. Отстранени са 25 паднали дървета върху платното за движение (18), върху сгради (2), автомобили (3), на пешеходната зона (1) и на алеята „Башбунар“ (1), изтеглени са две леки коли, попаднали в повишено водно ниво, загасени са два пожара – един в града и един в с. Соколово. Общо 62 произшествия са ликвидирани от служителите на районната служба в Ловеч и на група „Спасителна дейност“ от областното управление на Пожарната.

Седем електропровода са възстановени от ЧЕЗ своевременно, заяви ръководителят на Район Ловеч на „ЧЕЗ Разпределение България“ Николай Джачков, 250 са били сигналите за проблеми по мрежата, ниско напрежение, навсякъде е осигурено електрозахранване. Подменени са два мрежови трансформатора и 1250 метра проводник по мрежата, ниско напрежение.

Приблизителният размер на щетите от природното бедствие възлиза на 108 хил. лв, тук се включва и възстановяване на изровената асфалтова и друга настилка.

Кметът Казанджиев благодари на институциите и експлоатационните дружества, както и на гражданите за съпричастността при разчистването на града. Той посочи, че готовност за съдействие са заявили и кметовете на Троян – Донка Михайлов, и на Перник – Росица Янакиева, и министърът на вътрешните работи. Особено съм удовлетворен от солидарността, която проявихме всички, и от добре свършената и навременна работа, коментира кметът. Той подчерта, че за това е допринесло и своевременното съобщение от секретаря на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия Милен Русев до всички експлоатационни дружества да бъдат в готовност още когато е дошло предупреждението от НИМХ на БАН за код жълто за опасност в Ловешка област.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/333-%d0%b4%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b8-%d0%b8-35-%d0%ba%d0%bc-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82/

Коментари

  1. Петров каза:

    Brawo, dobra rabota!

  2. Airis каза:

    Града е почистен – спор няма, а селата? Тонове чакъл, трошен камък и асфалт са запокитени в дерето и на площада. Огромни кратери и кух асфалт дебнат жертвите си. Два дена запълване на дупки и кастрене на драки, не си усещам ни ръце, ни крака – всичко ми тръпне, а видимо нищо не сме направили. Да не говорим, че надали сме включени в прословутия „доклад“ за щетите, като гледам сумата. Изчерпахме физическите сили…

  3. Emilia Gerganova чрез Фейсбук каза:

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.780650031956939.1073741830.100000358486441&type=1

%d блогъра харесват това: