ян. 28 2015

30 паралелки след 7-ми клас и 29 след 8-ми клас прие Областният съвет за развитие по държавния план-прием на училищата в област Ловеч

Прочетено1988пъти

planpriemuchilishta2801151Областният съвет за развитие към Областен управител заседава днес и прие предложения държавен план-прием за учебната 2015/2016 г. 30 паралелки ще приемат ученици, завършили 7 клас – 20 от тях са профилирани, а 10 са професионални. За това информират от Областна администрация Ловеч.

29 са паралелките с прием след 8 клас. 6 от тях са профилирани, 2 непрофилирани, 4 са професионални, а 17 са паралелки в професионални гимназии в област Ловеч.

Заседанието на Областния съвет за развитие бе председателствано от зам.-областния управител Георги Терзийски.

„От много време в България се говори за образователна реформа, правят се различни предложения за промени, но реалните реформи за или частични, или недостатъчни. Сумата за цялостното финансиране на училищното образование се увеличава прогресивно през годините, но въпреки това се наблюдават значителни дисбаланси в нивото на училищното образование като качеството”, подчерта във встъпителното си обръщение Терзийски и конкретизира: „Резултатите показват, че образователната ни система основно е ориентирана към осигуряване на теоретични познания, а не практически умения, каквато е модерната тенденция и модерните възприятия за образование или реалните потребности както на учениците, така и на работодателите в съответните региони”.

planpriemuchilishta2801152По думите на зам.-областния управител един от факторите, които предпоставят лошото представяне на българските ученици според изследвания, е и социалното неравенство. В този смисъл се нужни подобряване както на условията семейната среда, така и условията на образование и оптимизиране на образователната инфраструктура особено в малките общини. Това би довело до чувствително подобряване на качеството и особено на създаване на условия за придобиване на професионални умения особено в сферата на средното образование.

Терзийски припомни, че през следващите дни в пленарна зала за първо четене влиза проектозаконът за училищното и предучилищно образование. „Проектът бе широко обсъждат и в област Ловеч, надяваме се да реши основната част от проблемите в общинското образование”, подчерта още той и призова участниците в срещата да се включат активно в дебата.

„Ролята на всички нас тук не е сведена само до обръщане на фокуса само към образователната система, а трябва да съзнаваме, че тази дейност, в това число и план-приема, за част от инвестиционната политика на съответните общини, те са част и от насърчаването и подпомагането на работодателите в тяхната дейност по създаване на заетост и нови работни места, на създаване на по-добри икономически условия по отношение на човешкия ресурс за привличането на чужди инвестиции. Затова очаквам дискусия и предложения, които да бъдат предложени на съответните законодателни органи, които да извършват и съответните реформи за по-ефективно образование на нашите деца”, каза още Георги Терзийски.

planpriemuchilishta2801152По време за заседанието началникът на Регионалния инспекторат по образование Еленка Начев, който внесе предложението за държавния план-прием в област Ловеч, поясни, че има и нови професии, по които се предлага обучение през следващата учебна година – козметик в ПГИТУ, оператор на производство на обукви и кожено-галантерийни издалия в ПГКОХТ в Ловеч, агроеколог в Луковит, работник в озеленяването в Тетевен, организатор по експлоатация на автомобилния транспорт н Троян.

Начев акцентира, че по отношение качеството на образованието област Ловеч е на 5-то място сред 28-те областни в страна по успех от държавните зрелостни изпити миналата учебна година, на 10-то място след външното оценяване на завършилите 7 клас и на 16-то място за завършилите 4 клас.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/30-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-7-%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b8-29-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-8-%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81/

%d блогъра харесват това: