февр. 11 2014

30 на сто от тийнейджърите нямат ясно съзнание за рисковете в интернет

Прочетено911пъти

netrisk1102141Това сочат данните от кампанията на Превантивно-информационния център в Ловеч „Безопасен интернет“

30 % от учениците на възраст 11-14 години и 40 на сто от 7-10-годишните нямат ясно съзнание за рисковете, които съществуват в интернет. Това сочат данните на Превантивно-информационния център в Ловеч от проведената кампания „Безопасен интернет“. Целта на кампанията е да се види доколко  учениците в община Ловеч познават опасностите, които се крият в световната мрежа, да се анализират отговорите им и да се предприемат конкретни мерки за превенция на децата, младежите и техните близки от рисковете в интернет.

Кампанията стартира на 15 септември м. г. с проучване на тема „Безопасно ли използвам интернет?“ във всички училища в община Ловеч. В нея участваха 300 деца на възраст 7-10 години и 340 ученици на възраст от 11 до 14 години. Кампанията приключва днес в Международния ден за безопасен интернет.

Изследването сочи още, че над 90% от подрастващите ползват интернет всекидневно или по няколко пъти в седмицата. 43 % незнаят, чене е безопаснода секачваличнаинформация в нета.За 79% социалнитемрежисаосновносредствозакомуникация,многооттяхвеченеползвателектроннапоща.

През 2013г. в Българияса регистрирани 110 сайтазазапознанства. В многооттяхрегистрацияиматнепълнолетни.Споредпоследниядоклад, разпространенпредОбщотосъбраниена ООН, въввсекиединмомент750 хилядипедофилиактивнотърсятжертви в мрежата.

Интернет е място, в което няма локализация, когато се търсят съвети, публикува се информация или се дават заявки за търсене. Има много деца на възраст 13-18 години, които живеят в анонимна самота и търсят повик за любов от своите родители и близки чрез ирационалното си  поведение, поемайки рискове, с които искат да избягат от статуквото и да потърсят алтернативни заместителни преживявания на своето „скучно” ежедневие, като дрогата, която се предлага масово в  интернет, внушително използване на онлайн порнография – изпитване на неудържима страст към социалните мрежи, чат стаите,писането на съобщения до такава степен, че онлайн приятелите стават по-важни от тези извън нета, вманиачаване по офлайн и онлайн компютърни игри, независимо дали са пасиански или World of crafts, все повече деца страдат от Facebook депресия (нов феномен, предизвикан от разприятеляването), изложени са на неуместно за годините си съдържание.

         Родителите трябва да бъдат третата страна в превантивните програми, защото връзката само с учители и деца стеснява периметъра за успех на подобни кампании. Желателно е да се постигне силно присъствие на родителите в здравно-образователния процес на техните деца. Най-малко да са запознати с това, което им се преподава в училище за превенция. Да получават непрекъсната обратна връзка какво техните деца учат в тези здравнообразователни програми.Общуването он лайн крие рискове и опасности, за избягването на които децата трябва да бъдат обучени от малки.В тази връзка Превантивно-информационният център изготви 400 книжкис конкретни мерки за безопасен интернет, предназначени за деца, техните родители и близки.Изготвена е и презентация на филм за едно момиче от Благоевград – жертва на онлайн трафик на хора по действителен случай.

Превантивно-информационият център за борба с наркотичните вещества предлага безплатни консултации на адрес: бул. „България“ № 3, ет.3, тел.068/601367 (сградата на Стоматологията) и онлайн на email адрес: piclovech@abv.bg.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/30-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%8a/

%d блогъра харесват това: