мар. 03 2016

3-ти март – ден, който обединява! Честит празник!

Прочетено2660пъти

osvobojdenie3031614Днес,  3-ти март – денят на Освобождението на България от турско робство, множество ловчалии отдадоха своята почит и засвиделстваха признателността си към всички онези поборници и воини, дали живота си за да ни има в 21 век, като свободна и независима нация.

Десетки български знамена, гордо се вееха на площад „Тодор Кирков“ на тържествената церемония по поднасяне на по случай Националния празник на Република България Трети март.

„Зад датата Трети март стоят поредица дълги и кървави събития, едно от които се случва на този площад и паметникът на Тодор Кирков е доказателство за него. Свободата минава по тесните улици на Вароша, за да се възвиси до днешния паметник на Васил Левски. Стремежът към нова българска държавност е горял в сърцата на всички ловчалии и аз вярвам, че и днес този пламък е жив“, каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

osvobojdenie3031631Затова най-важният урок, който ни завещаха героите, е да работим саможертвено за доброто на нашия народ, с грижа и мисъл за следващите поколения, така, както и те милееха за България, подчерта Корнелия Маринова.

След като бяха поднесени венците, присъстващите на площада с едноминутно мълчание на колене се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на България.

В програмата участваха общинския духов оркестър, вокална група и танцов състав „Магия“, а малката Ния Цачева от ОУ „Васил Левски“ затрогващо изпълни стихотворението „Аз съм българче!

Сутринта ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида за загиналите и благодарствен молебен в катедралния храм „Света Троица“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков, на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене”, пред паметниците на Алеята на българо-руската дружба, Белия и Черния паметник, на паметника на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“.

За празника в Ловеч бяха депутатите от Ловешки избирателен район Антон Долапчиев и Джейхан Ибрямов, заместник-кметове на Община Ловеч, общински съветници, ръководители на администрации.

 

osvobojdenie303165Тържествените събития в Ловеч започнаха още снощи, когато в Драматичен театър Ловеч се проведе празничен концерт в чест на Трети март. Тържествени слова произнесоха кметът на Общината Корнелия Маринова и митрополит Гавриил.

В програмата участваха „Пееща дъга“ към Ловчанско читалище „Наука-1870“ , духов оркестър Ловеч, мъжка вокална група към смесен хор „Панайот Пипков“, Иван Калов – цигулка, Валерий Хомяков – пиано, Стоян Груев с две песни, смесен хор „Панайот Пипков“ към Ловчанско читалище „Наука-1870“.

Националният празник се отбелязва и в селата на Община Ловеч.

В село Йоглав празникът започна с гърмежи на черешовото топче, съобщи Еленка Щерева, секретар на читалището. Групата самодейци от фолклорна група „ Югла” и много деца проведоха дефиле с песни и развети знамена по улица „Трети март”. Специален гост на тържеството беше заместник председателят на Общински съвет – Ловеч, Даниела Димова-Събева, която поздрави всички за празника.

В Горно Павликене поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите във войните в знак на признателност и така отпразнуваха датата.

В знак на признателност и почит към загиналите за свободата на България, жителите на село Горан поднасяне на цветя и венец от името на читалището. Слово за историческите събития изнесе кметът на селото Надежда Петкова.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/3-%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80/

%d блогъра харесват това: