22-ама пациенти прегледа безплатно доц. Малина Петкова по проект на общината и „Унифарм“

Прочетено3871пъти

malinapetkova210131Водещият ендокринолог се срещна с общопрактикуващи лекари. Социално слаби получиха дарение – медикаменти за над хиляда лева

 На 26 и 27 септември се проведе поредната 15-а проява по Социално-здравния проект, по който от 2007 г. община Ловеч работи съвместно с „Унифарм” АД. Гост-лектор на нашия град беше доц. д-р Малина Петкова, водещ ендокринолог в Университетска болница „Лозенец”. В първия ден доц. Петкова се срещна с общопрактикуващи лекари и медицински специалисти и изнесе лекция на тема „Първична превенция на захарен диабет тип ІІ”. На следващия ден в Медицински център – Ловеч, тя извърши безплатни прегледи и консултации на 22-ама пациенти с ендокринни заболявания. Болни  и социално слаби семейства получиха дарение – медикаменти за над хиляда лева. До момента са предадени медикаменти на обща стойност 20 636 лв. Лекарствата са само от български фармацевтични фирми и се предоставят безвъзмездно.

malinapetkova210132Социално–здравната дейност започва през юли 2007 г. по инициатива на Огнян Палавеев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на „Унифарм“ АД. Дейността се организира и съфинансира от дружеството и включва две основни дейности – социална и здравна.

Социалната дейност включва дарение на лекарства само от български фармацевтични производители за болни от социално слаби семейства, по предварителна заявка на общо-практикуващите лекари, работещи по проекта. Здравната дейност включва среща на водещи наши специалисти със семейните лекари и запознаване с новостите в диагностиката и лечението в областта, в която работят, и консултация на проблемни болни, предварително определени от общопрактикуващите лекари.

До този момент са проведени 15 инициативи по проекта. Прегледани са 596 хронично болни и социално слаби пациенти. Всеки път са дарявани медикаменти за социално слаби семейства.

В дейностите участват четирима общопрактикуващи лекари от Ловеч – д-р Теодора Доневска, д-р Таня Нешева,  д-р Донка Шейретова и д-р Петкана Данова.

През октомври 2008 г. дейността по проекта се разшири и в него се включиха още трима джипита, обслужващи селата Гостиня, Слатина, Пресяка и Смочан – д-р Велислав Тодоров, д-р Данчев и д-р Светла Бояджиева. От 2010 г. към проекта се присъедини д-р Станислав Петров, който обслужва селата Малиново, Прелом и Врабево.

От старта на проекта прегледи са провели още 10 водещи национални консултанти.

 

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/22-%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%be%d1%86/

1 коментар

  1. Това е похвално,че общината работи по различни наболели въпроси от областта на здравеопазването,че то има доста проблеми в този град с медици. Тук искам да изкажа ГОЛЯМА благодарност на д-р Кирил Иванов – семеен лекар,който може само с думи да те излекува.Внимателен,отзивчив,контактен. Дано има повече млади лекари като него.

%d блогъра харесват това: