21 септември – Европейски ден без загинал на пътя

Прочетено1110пъти

bezopasnost1909161Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейският съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL:
„В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат“.

Инициативата в България се провежда под патронажа на Вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В област Ловеч партньор на европейската инициатива е Областен управител. Съвместно с Областната дирекция на МВР и доброволци на ОС на БЧК ще се проведат традиционни инициативи, с които се цели да се акцентира вниманието на шофьорите за безопасно шофиране.

Областна администрация отпечата допълнителни флаери, които заедно с плаката на европейската инициатива ще се раздават от младите червенокръстци на ключови места в областта. Водачите, които нямат нарушения пък ще получат подарък за съзнателното си шофиране.

Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.
На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент.
Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред.
Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя.
Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана. Помислете за близките и приятелите си. Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет. Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби, категорични са всички, подкрепили Европейския ден без загинал на пътя.

На 13 септември в Областна администрация се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, председателствано от зам.-областния управител Драгомир Кавалски. На форума общините от област Ловеч докладваха направеното в тази посока и мерките, които се предприемат за ограничаване на произшествията – ремонти на уличната мрежа, подмяна на повредената вертикална сигнализация, подмяна на деформираните предпазни пана пред училища и кръстовища, подмяна на амортизирани и поставянето на нови пътни знаци, опресняване на пешеходните пътеки около училищата и детските градини, забрана за влизане на МПС-та в училищни дворове, проверка на училищните автобуси, изграждането на нови повдигнати пешеходни пътеки пред училищата със светещи знаци и други.

От 00:00 ч. на 21 септември на адрес www.mvr.bg (http://www.mvr.bg/default.htm) на всеки час ще се актуализиран данните за ПТП, загинали и ранени, както и ще се публикува актуална информация за травматизма до 24:00 ч.

Нека бъдем „Заедно за всеки човешки живот“!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/21-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd/

%d блогъра харесват това: