21 март – Световен ден на хората със синдром на Даун

Прочетено1270пъти

Във връзка с деня на хората със синдром на Даун, на 18 март в гр. София се проведе Национална конференция на Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун на тема: „Как да отключим потенциала на своето дете – неврологично-терапевтичен подход и работа с деца със специални потребности по метода на Сугестопедията“.

В конференцията взеха участие и представители на родители и специалисти от Ресурсен център и Сдружение „Граждански инициативи“ гр. Ловеч.

Датата  21-ви не е случайна – тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка. Тази допълнителна хромозома се появява случайно по време на клетъчното делене. Хората със синдром на Даун имат 47 хромозоми, вместо 46 като всички останали. Приблизително едно на 700 живородени деца е със Синдром на Даун. Тази честота е еднаква навсякъде по света – при всички раси и социални групи. В България се раждат годишно около 100 деца със синдром на Даун.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реалните възможности да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност. Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца.

Достъпът до образование и до обучение, съобразено с техните силни и слаби страни, им дава по-добри възможности за овладяване на полезни за тях самите и за обществото знания и умения. Тяхната наблюдателност, старателност и  упоритост са качества, които им дават добър шанс да си намерят подходяща работа. Любовта им към музиката, танците, изобразителното изкуство би могла да бъде креативна и да доведе до успехи в тези области. През последните години с напредъка на медицината, педагогическите науки и образованието са постигнати значителни успехи в преодоляването на ограниченията, които синдромът налага. Все по-често се появява  информация за успешната реализация на хората със синдрома на Даун във всички области на живота – децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, успешно се представят в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.

Детето със синдром на Даун е топло, сърдечно и като всяко дете иска да играе с приятели, да опознава света и да развива своите възможности, насърчавано от любовта на своите родители и толерантността на обществото.

Ако срещнете такова дете, ако то играе на вашата площадка, приемете го, помогнете му. Бъдете толерантни и разбиращи. Тези деца са специални и са тук, за да ни направят по-добри! Погледнете ги с други очи! Чуйте ги! Със своята добродушна усмивка, те искат да ви кажат само едно: „Аз съм като теб! Нека бъдем приятели!”

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/21-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d1%80/

%d блогъра харесват това: