20 фирми показаха продукцията си на първия събор на млякото в Луковит

Прочетено1238пъти

lukovit260916120 млекопреработвателни фирми показаха днес продукцията си на първия национален събор „Млечният път на България през вековете“. Той се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. Представени бяха и традиционни български занаяти и така изложителите станаха близо 40. Идеята на събора, който преминава при завиден интерес, е да се популяризират национални вековни традиции и съвременни технологии, свързани с преработката, консумацията, продажбата и съхранението на млякото и млечните продукти в страната.

Специални гости на събора днес бяха народните представители Антон Долапчиев и Иван Миховски (ГЕРБ) и Джейхан Ибрямов (ДПС), зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Ловеч Ирина Митева. Кметът на Луковит Иван Грънчаров обяви, че приема националния събор като признание, че градът му е на картата на млекопреработването и животновъдството, респ. говедовъдството, и благодари на колегите си от бранша за участието в изложението, както и на съпътстващия бизнес.

lukovit2609162С днешния събор Асоциацията на млекопреработвателите празнува и своята 25-годишнина. За четвъртвековния юбилей председателят на управителния й съвет Димитър Зоров получи днес почетната грамота на Българската стопанска камара от нейния зам.-председател Камен Колев.

Съборът бе открит от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, който увери млекопреработвателите, че и занапред подпомагането в сектора ще бъде на добро ниво за постигане на повече и по-качествени продукти. Порожанов плисна менче с мляко и пожела на всички да им върви по… мляко.

Поздравителен адрес организаторите получиха от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, в който се изтъква, че ведомството насочва усилията си в популяризирането на родното производство и подобряване на позициите в националния пазар. Изнесена бе статистика, че 97 % от пазара на кисело мляко у нас, 90 % на бялото саламурено сирене и над 80 на сто от кашкавала се задоволяват от родното производство.

lukovit2609163Много важна е превенцията срещу имитиращите продукти, коментира по-късно пред журналисти депутатът Антон Долапчиев. Според него ние като потребители трябва да обръщаме повече внимание на това, което купуваме на пазара, и заради здравето ни, но и защото, избирайки истинските млечни продукти, даваме своята подкрепа за родните производители, които правят големи инвестиции, създават работни места и произвеждат продукти с високо качество, славещи България в целия свят. Народният представител пожела на организаторите да превърнат днешната проява в традиция.

Съборът продължава и утре. Изложението е съпътствано от художествена програма с участието на известни изпълнители и фолклорни състави.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/20-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2/

%d блогъра харесват това: