юли 18 2013

176 години по-късно, продължаваме да се борим за чиста и свята република!

Прочетено857пъти

levski2206121Павлин Иванов

Десетки хиляди българи и днес ще излязат по улици и площади за да защитят идеала на Левски за чиста и свята република. Не, това нито е преувеличено, нито е опит за героизиране на протестите.

За първи път в новата история има сблъсък на ценности. Именно различните разбирания за справедливост, честност и почтеност изведоха много българи навън и ги изправиха срещу пошлостта, лъжата, неспиращите манипулации, подмяната на ценности и придобилата вече характеристика на клише дума – задкулисие.

Днес в цялата страна, държавници ще се поклонят пред многобройните паметници на Апостола на свободата по случай 176 годишнината от неговото рождение, ще поднесат венци и цветя, ще преклонят глави пред делото на Левски.

 Дали ще бъдат честни и искрени в речите си? Дали истински вярват в идеалите на Левски и всички поборници за свободата и независимостта на България?

Иска ми се да вярвам, че сред стотиците „официални“ лица има и такива, които истински вярват и имат кауза. Ще ми се да мисля, че хилядите загинали за да ни има днес, не са се борили напразно и едва ли са искали само над държавата ни да се вее българското знаме.

Мисля, че са искали много повече.

Днес, след повече от 100 години, отново имаме историческата нужда да се освободим. Имаме нужда да бъдем свободни в мислите си, а не зависими и страхливо търсещи одобрението на някой назначен за авторитет.

Имаме нужда от справедливост и законност, а не от безпринципните решенията на някой феодал.

Имаме нужда от свободна инициатива, а не от търсене на връзки.

Имаме нужда да бъдем такива, каквито сме, а не да бъдем такива, каквито ни формират днешните измислени и назначени лидери на обществото.

Днес, на фона на протестите срещу олигархичното управление на страната, именно неговите представители ще изнесат безброй високопарни речи, които са написани, но не почувствани.

Ще бъде припомнено делото на Апостола, от хора, които не заслужават дори да произнесат името му.

Ще бъдат сведени хиляди глави в знак на почит, но не защото изпитват такава, а заради публиката, камерите и общественото мнение.

А днес, в революционната столица на Апостола е срамно спокойно.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/176-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b1%d0%be/

%d блогъра харесват това: