мар. 21 2013

16-то място с 44 точки за Ловеч в класацията „Най-добрият град за живеене в България“ на Дарик радио и в. „24 часа“

Прочетено2008пъти

lovechobshtina103121Павлин Иванов

На зеленина го докарахме, но на качество за живот – греда. 16-то място с 44 точки зае Ловеч в класацията „Най-добрият град за живеене в България“ на Дарик радио и в. „24 часа“, която се провежда за шестата поредна година. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 29 критерия.

В класацията на читателите Ловеч е събрал 1332 точки и заема 18-то място.

Подробна информация може да прочете в сайта на Дарик.

Ето и 29-те критерия, по които репортерите на двете медии са събирали в продължение на месеци актуална информация за качеството на живот в 27-те града.:

Инвестиции в инфраструктурни проекти през 2012 година и основни големи предстоящи за реализация проекти през 2012 година

Екологично състояние на града – зелени площи, качество на въздуха, боклук

Работно време на магазините

Алеи за велосипедисти

Възможност за спорт в града

Детски градини

Хубава главна (пешеходна) улица

Брой места за паркиране и престой в задръстванията

Брой ресторанти с различна национална кухня, ресторанти на открито, ресторанти с удължено работно време

Място да пиеш хубаво кафе в центъра

Безплатен безжичен интернет на обществени места

Брой денонощни аптеки

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт

Наличие на кувьози

Летище или близост до такова – възможност за вътрешни и международни полети

Брой университети и брой гимназии с изучаване на чужд език

Култура

Убийства и самоубийства на глава от населението

Брой взломни кражби на глава от населението

Кражби на автомобили

Безработица

Чужди инвестиции в града

В близост до море, река, планина, курорти

Брой слънчеви дни в годината

Бездомни кучета

Раждания на глава от населението

Живородени по градове – (на глава от населението)

Средна продължителност на настоящия живот на населението по градове

Състояние на пешеходните пътеки

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/16-%d1%82%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81-44-%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b2-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

Коментари

 1. Neli Stoianova каза:

  koi go izmisli tova miasto niama hora niama denonohna apteka palna skrab smee

 2. Yanitata Andjarska каза:

  ГОЛЯМА ЛЪЖА,тия смешници,кого лъжат, като по евро проект за 12мил.лева в Ловеч подписан от Л.Павлова , преасвалтираха една улица и исякоха над 80 здрави дървета,да не го забравяме ,…да не говорим за занемарения и опустошен парк Стратеш,за 90% безрабитица, с демографски проблем,град със затихващи функции,от лошо комунистическо управление…………
  Изсичането е най-грозната гледка, която съм виждала в Ловеч

  Изсичането на прекрасните дървета по булевард „България” е най-грозната гледка, която съм виждала в Ловеч! В този град и без това няма друго освен природа – ако и с нея приключим, г-н кмете, определено си тръгваме заедно с децата си! Дърветата, които поголовно сечете, никак не са болни. Нито пък кореновата им система с нещо пречи, просто искате да „усвоите” по български европарите.
  Изобщо не става дума за запазване дори на едно дърво и за никакви болни дървета – лично си направих труда да огледам всичките дървета, голяма част от които вече унищожихте!
  Просто наред се ликвидира всичко. Дори да посадите нови дървета, едва ли ще сме на този свят, когато те станат големи и силни дървета като сегашните прекрасни липи, за да усетим резултата от планираната зелена система! Просто е невероятно как българинът иска да унищожи всичко, което има.
  А защо просто не посадихте допълнително нови дървета, за да се развие зелената система. Или докато не унищожите нещо, не може да ви хрумне да създадете каквото и да било…
  В нормалните страни старите дървета се почитат като старите хора! Тук, разбира се, всичко е наопаки! Защо не направихте местен референдум по въпроса? Вземете пример от Стара Загора – един наистина много зелен и красив град, „градът на липите”. Там явно хоризонталната коренова система никак не пречи, а напротив – прославя града.
  Едва ли това писмо ще ви трогне, но се надявам някой ден да осъзнаете грешката си! В моите очи вие ще останете кмета, който унищожава природата на града и замазва очите на хората, че прави нещо добро за тях в името на „усвояването” на пари от еврофондовете. Това е един много ярък пример за това как се реализират европроекти в България – по начин, който напълно ги лишава от смисъл.
  Г-н кмете, аз съм на 28 години и едва ли ще съм на този свят, че да се радвам на зелената система, която „създавате”. Защото ще и трябва далеч повече време от отредения ми живот, за да се развие. Но още по-сигурно е, че и вашето поколение няма да доживее този момент.
  Днес пресякохме булеварда и станахме свидетели на страшна гледка – как едно прекрасно дърво с пожълтели златни есенни листа се сгромоляса пред очите ни. Тригодишната ми дъщеря ме попита защо се реже дървото. Не можах да отговоря друго освен „безумие”!!! Не се чудете, когато и малкото млади хора, останали тук, напуснат град.
  Най-вероятно, след толкова поколения на моя род, изживели пътя си в град Ловеч, точно ние ще го напуснем завинаги. Защото знаем, че битката с вятърните мелници е обречена, но ще си потърсим истински вятърни мелници другаде… Да са ви сладки европарите, г-н кмете! На нас доста ни приседнаха и знайте, че моето дръзко мнение е израз на мислите на стотици други хора в Ловеч, а догодина идват избори!
  Знайте, рано или късно за всяко наше дело има възмездие!
  Това е едно гневно мнение на образован млад човек, който е решил (за разлика от хиляди други млади хора) да се завърне в родния си град и да работи за него, да роди и отгледа деца именно в Ловеч. Мнение на кореняк ловчалия от стар ловешки род, който милее за родното и помни своите корени.
  Северина Лозанова

 3. viva каза:

  смях! това нов виц ли е или какво???
  Иванов, поне не го публикувай! …Май забравяш, че и ние живеем в този „добър за живеене град Ловеч“…Чиста форма на цинизъм си е да ни се пробутват такива статистики…

 4. pencho penchev каза:

  Уважаема Янитата или Северина,

  не е ясно как да се обръщаме към Вас,

  не знам колко сте огледала всички дървета и какво въобще сте гледала, но имаше много снимки публикувани с хралупи в на външен вид здравоизглеждащи дървета, както и снимки с разбити от корените тротоари. Да не говорим и за зачестилите случаи напоследак при големи бури здрави дървета да падат върху граждани и да причиняват смърт. Последният случай е от преди 1-2 седмици в Габрово или Търново – в момента не мога да се сетя. Според Вас трябваше да се изчака и тук „здраво“ дърво да падне при някоя буря и да убие човек и тогава да се вземат мерки??? Интересно като пишете, че имало поголовна сеч, видяхте ли след това новозасадените дървета, които с вертикалната си коренова система няма да съсипват инфраструктурата? Предполагам сте и на ясно, че няма как да пресадиш дърво расло много години в някой разсадник или гора и да очакваш нещо да стане от него при смяната на местоположението му. Аз досега такава глупост не съм чувал. Да съгласен съм, че ще трябват няколко години за да порастнат, но да не забравяме че всичко остарява и един ден си заминава. Както писах по-добре рано, от колкото късно пред свършен факт. Що се отнася до нормалните страни, там също никой не чака да изгние някое дърво или да падне и тогава да ги махат. Има комисии с експерти, които решават това, дали едно или група дървета са здрави или болни, аз от дървета не разбирам и дори и да има такъв референдум няма да взема участие в него защото не съм компетентен по този въпрос и моето мнение, ако се окаже, че е грешно би било фатално. „Безумие“ както Вие казвате би било тоталното унищожение на зелената система, без след това да бъде изградена на ново. Факт обаче е, че след премахването на „здравите“ дървета, бяха засадени нови-това за мен е всичко друго, но не и безумие.
  Безумие е докато се разхождаш да гледаш как хората подминават кошчетата за боклук и си хвърлят отпадъците из природата.
  Безумие е да си толкова мързелив, че вместо да ходиш до контейнера за боклук, си го хвърляш през терасата и после мърмориш, че ти е мръсен квартала – нещо напълно обичайно за квартал „Младост“.
  Безумие е да караш детето си да п*кае в градската градинка вместо в тоалетната и в същото време да имаш пари за цигари, а да нямаш за тоалетна, както правят много майки, завели децата си там да играят.
  Безумие е да крадеш от цветятя по алеите, които са там да красят града ни, а не да си ги берем за вкъщи.
  Безумие е и съспиеш пейките по парк Стратеш, за да вземеш дървата за огрев.
  Безумие е да трошиш детски площадки и други съоръжения като осветление, указателни табели и т.н.
  Мога да изброявам цял ден подобни безумия, които наблюдавам всеки ден разхождайки се из града ни и си вадя изводите, че голяма част от съгражданите ни предизвикват тези „безумия“ и после се сърдят на кмет, Обс, правителство, президент и кой ли още не.

 5. viva каза:

  Поздравления господин Пенчев!
  Всичко изброено е точно и вярно!
  И не една пристрастна по някаква причина посетителка на сайта и жителка на Ловеч обаче е проблема в момента..
  .Проблема е поредната лъжа! Лъжи в брой жители по време на преброяването, лъжи по време на предизборна кампания, лъжи в статистиките за безработицата….много лъжи, които забулват облика на Ловеч…
  Темата е дълга и болезнена, никой не иска да говори за истинските проблеми в този град…Тук – в този “ хубав град“, никой не говори за монопола на хляб, хранителни продукти, горива…никой не говори за обезлюдяването и липсата на переспектива, никой не говори за летаргията, в която са изпаднали ловчалии….
  И в това е истинската трагедия, а не в пристрастието на някой все още буден гражданин…

%d блогъра харесват това: