15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Прочетено1103пъти

beliqtbastun1410131Международният ден на белия бастун е провъзгласен в Париж през 1980 година на заседание на Световния съюз за благополучие на слепите.

 Моника Дончева – Директор Ресурсен център Ловеч

В края на двайсетте години една благородна французойка – Жили Дербемон проявява инициатива пред кметството на Париж. Закупува бастуни, боядисва ги в бяло и ги предоставя на слепите в града. В това отдалечено от нас време е било модерно кавалерите да носят на ръцете си бастуни. Сред мнозинството е било трудно да бъдат отличени слепите, които също ползвали бастуни. Така се достига до голямото значение на белия бастун след Втората световна война. Ролята му се засилва още повече през нашия век, когато във всички страни се отчита изключителното интензивно движение на транспортните средства.

През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност.

Бастунът в ръцете на слепия изпълнява няколко функции. Той го ориентира в пространството, предпазва го от различните прегради и опасности по пътя му. Той е знак за всички участници в движението, че срещу себе си имат сляп човек. Затова в законодателствата на всички страни белият бастун е възприет като символ и знак в правилата на уличното движение.

В училищата за деца с нарушено зрение е въведен учебен предмет – ориентиране и мобилност.

 

Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности – област Ловеч за учебната 2013/2014 година подпомага  200  деца със специални потребности, от които пет със зрителни нарушения.

           Въвеждането на едно зрително затруднено дете в общообразователна детска градина има огромно значение за социализацията на неговата личност. Първата година  се посвещава на придобиването на навици за самообслужване-обличане, събличане, измиване на ръцете със сапун и др. Непрекъснато обяснение, повторение, търпение, съпровождат извършването на тези действия. Много е ценна помощта на останалите деца за ориентацията в пространственото разположение на предметите – легла, маси, столчета, препятствия и др.

Ресурсният учител със своята компетентна помощ улеснява формирането представата за частите на тялото и разположението им във връзки с предметите от средата, ориентирането в ляво, дясно, горе, долу, напред, назад. Професионалните му съвети и предложената от него специализирана литература помагат за добрите резултати при възпитанието и обучението на дете със зрителни проблеми.

  

 Успешното интегриране на зрително затруднено дете е напълно възможно при наличие на специалисти, подкрепяща среда, дидактически и помощни средства и добра организация.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/15-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f/

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
%d блогъра харесват това: