14 улици в Ловеч получават имена

Прочетено2947пъти

ulici1404141Кметът внася предложение за това в общинския съвет

14 улици в Ловеч, които нямат имена, да бъдат именувани, предлага кметът Минчо Казанджиев на общинския съвет. Те ще бъдат кръстени на градовете побратими на Ловеч и на видни ловешки личности. 6 от улиците са в ж. к. „Младост“. Те ще наричат ул. „Рязан“ – обходният път на комплекса от Териториалното статистическо бюро до бл. 322, ул. „Ерфурт“ – от бл. 311 до бл. 304, ул. „Лотошино“ – от междублоковото пространство на блокове 305 и 314 покрай бл. 306 до ОУ „Проф. Д. Димов“ и блокове 308 и 310, ул. „Лавал“ – от бл. 314 покрай бл. 307 до бл. 318, ул. „Остров Ливингстън“ – от междублоковото пространство на блокове 315 и 316 покрай бл. 309, 321, 317 и 320 до ул. „Стара планина“, ул. „Берат“ – от междублоковото пространство на блокове 322 и 324 покрай бл. 323 и стоковата борса до ул. „Стара планина“.

     Идеята на това именуване е Ловеч да върне жеста на градовете побратими. В Ерфурт, Германия, има ул. „Ловечерщрасе“, един от големите ресторанти в града носи името „Ловеч“. В Рязан, Русия, има хотел „Ловеч“. В Лотошино, Русия, улица и универсален магазин са кръстени на Ловеч, това име може да срещне и на остров Ливингстън, дадено от пионерите на Антарктида.

     По време на общественото обсъждане на идеята през януари т. г. дойде и предложение от граждани други улици да получат името на видни ловчалии. Затова кметът предлага на общинския съвет още 9 улици да бъдат именувани. Те са две в ж. к. „Червен бряг“ – улицата от ОДК до бл. 114, която да стане ул. „Акад. Димитър Мишев“, и обходният път на квартала – ул. „Проф. инж. Георги Ненов“. Още три са в ж. к. „Здравец“ – от входа на квартала до ЦНСТ до изхода на бул. „Мизия“ – ул. „Инж. Никола Василев“, от магазина на „Славимес“ покрай Професионалната гимназия по механоелектротехника до бл. 203 и пресечката с новата ул. „Инж. Никола Василев“ – ул. „Маестро Кирил Киров“, и от ЦДГ „Снежанка“ покрай „Денима“ до бившата парова централа – ул. „Данаил Василев“. Останалите улици са от „Балкан“ до бул. „Освобождение“ – ул. „Ген. Проф. инж. Цветан Лазаров“, крайречната улица от Професионалната гимназия по кожарство, която пресича бул. „Велико Търново“ – ул. „Майор Георги Векилски“, и от бул. „Велико Търново“ до пресечката с крайречната улица – ул. „Акад. Лукан Хашнов“.

     Именуването на улиците няма да доведе до промяна в адресите и подмяна на личните карти на живеещите там.

     Предложението на кмета ще бъде гледано от постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по правно-нормативни въпроси на заседанията им идната седмица

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/14-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0/

2 коментара

  1. Интересна картинка наблюдавах от 11 до 13 април в Техномаркет. Тълпи от хора теглеха бързи заеми с ГПР доста над 30%, за да си купят с до 20% отстъпка втори-трети телевизор /от тънките/ или друга, но не от първа необходимост, стока. Сетих се, че същите тези хора миналата година бяха попитани на референдум дали да се строи АЕЦ… Сетих също така, че голяма част от гласувалите са затънали в проблемите си по обслужването на същите тези бързи и лесни кредити, някои от които достигат до 400% ГПР.
    Та си мисля, че и занапред след следващото допитване до „народа“ за това как да се харчат едни милиарди трябва да се прави точно обратното на това, за което е гласувал.

  2. Като стана дума за улиците в Ловеч, да споделя един интересен факт:
    В Гозница в момента има улица (съседна и успоредна на Иван Вазов), кръстена на един от живущите на нея
    Кръстника и си е жив и здрав и в момента.
    И в Гугъла можете да я видите – Асен Попов се казва улицата и е от най-дългите в квартала…

%d блогъра харесват това: