май 04 2015

13 пострадали и един загинал млад човек при ПТП за 2014 г. в област Ловеч

Прочетено1375пъти

patnabezopasnost40515513 са пострадалите деца, а един млад човек е загинал през миналата година в област Ловеч при ПТП. Това стана ясно днес, при откриването на Третата глобална седмица за пътна безопасност. Началото й бе дадено от зам.-областния управител Драгомир Кавалски с брифинг, на който бяха изнесени данните за ПТП с участието на деца.

Областна администрация Ловеч е партньор в националната инициатива в популяризирането и провеждането на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН „Спаси живота на децата”, посветена на детската безопасност на пътя. Тя ще продължи до10 май и протича под патронажа на Вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, обясни Кавалски.

Той поясни, че със съдействието на зам.-областния управител Георги Терзийски бе отпечатана за участието на Областен управител в инициативата визитната картичка на кампанията. Нейно лице е 11-годишната Елица Ганева от София, класирана на първо място в Националния конкурс „Победи опасността!”, проведен през миналата година като част от Националната кампания „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”. На гърба на визитката е и посланието на децата на България.

За успеха на кампанията е необходим широк обществен отзвук, за който разчитаме на вас – регионалните медии. Вече сте публикували картичката, надяваме се да имате възможност и желание да го направите и поне още 1-2 пъти – нека повече хора видят и се замислят. Защото войната по пътищата е страшна. Защото на пътя загиват или завинаги остават с последствията от ПТП и деца, подчерта още зам.-областният управител.

patnabezopasnost405152От КАТ изнесоха данни за пътните произшествия с участието на деца. Под 6 г. възраст няма пострадали и загинали, от 6 до 9 г. възраст са пострадали 2 деца, от 10 до 14 г. възраст пострадалите са 3, а от 15 до 17 г. възраст едно дете. Най-много са пострадалите от 18 до 20 г. възраст – 7 младежи, а един от тях е загинал в катастрофата.

 

През Седмицата за безопасност на пътя ще има различни инициативи в училищата на областта. В община Тетевен са инициирали фотоконкурс на тема: „Спаси живота на децата“. Целта е младите фотографи да уловят в снимка емоции, преживявания на пътя или забавни моменти от пътувания с автомобил, колело или на пешеходната пътека. Пак в Тетевен ще се проведе и забавно-познавателно пътешествие из Европа за деца от 3 и 4 клас.

В Ловеч на 5 и 7 май съответно в ОУ „Васил Левски” и СОУ „Климент Охридски” ще има беседа за пътна безопасност, подчерта Недялков. През седмицата ще има и различни забавни инициатива. На 6 май в цялата страна ще бъде проведена и специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол за установяване на нарушители на пътя.

 

Директорът на ОС на БЧК в Ловеч Цветомира Георгиева заедно с колегите си от КАТ във всички общините на областта ще раздават информационни материали и ще направят демонстрация по оказване на първо долекарска помощ на пострадали при ПТП. Доброволците на БЧК са подготвили и изненади за изрядните шофьори на пътя.

На празника си 8 май – БЧК – Ловеч ще награди и най-активните доброволни кръводарители през последните 5 години. събитието ще се състои в отделението по Трансфузионна хематология в Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/13-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b8-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba/

Коментари

  1. Lili Vasileva каза:

    🙁

%d блогъра харесват това: