13 екипажа от първото Еко рали България посрещна в Ловеч кметът Казанджиев

Прочетено1092пъти

ekorali2107131Догодина автомобилите с алтернативни горива ще направят демонстрация на специализираното лицензирано трасе край Баховица

Вчера Ловеч бе домакин на първото Еко рали България за автомобили с алтернативни горива. Първият автомобил пристигна пред сградата на общината около 14 ч. Състезанието се провежда за първи път у нас, организатори са Българската федерация по автомобилен спорт и спортен клуб „Интерспиид Нова генерация“. Ловеч е втората община, домакин на ралито, то преминава под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Еко рали България е едно от 12-те ралита, включени в календара на Международната автомобилна федерация ФИА за тази година. Първото бе през март в Монте Карло, финалът е през ноември в Сан Марино. Това е седмият кръг от Световната купа за автомобили с алтернативни горива.

ekorali2107132Вчера лично кметът Минчо Казанджиев посрещна 13 екипажа, разговаря и с Драган Скърнич от Сърбия – спортен комисар на Еко рали България, с Георг Врасеир от Австрия – технически комисар и наблюдател на ФИА, и с Марк Мартенс от Белгия – председател на спортната комисия на Еко рали България.

Състезание от този характер в България се провежда за първи път. Включването на страната ни в тези състезания се очаква да помогне на фирмите, производители на автомобили с алтернативни горива, и на дилърите по продажбите им да приложат нови инструменти на маркетингова политика, обясняват организаторите. Излизайки от изложбените зали, подложени в естествената им среда на ползване, чрез новите състезателни етапи и изпитания за икономичност в разход на гориво и по-ниски цени на горивата, се цели да се разкрият както уменията на състезателите, така и възможностите, които конструкторите ще имат, за да покажат последните новости на своите автомобили.

Допустими автомобили в състезанието са електрически автомобили, серийно производство, с пробег до 250 км и над 250 км, хибридни електрически превозни средства и автомобили с други енергийни горива – метан, LPG и др.

Церемониалният старт на ралито бе снощи в София в 20 ч. Днес в 9 ч. от столицата потеглиха автомобилите, които след час престой в Ловеч се върнаха в София. Утре маршрутът е София – Боровец – София, награждаването е на 21 юли в Гранд хотел „София“ в 20 ч.

За следващата година организаторите на Еко рали България обявиха, че предвиждат демонстрация на специализираното лицензирано трасе край село Баховица, което е едно от най-добрите в страната и на което традиционно се събират автомобилни асове за рали-крос.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/13-%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/

%d блогъра харесват това: