юли 17 2014

13 деца в летния лагер на ТД „Стратеш“ на хижа „Дерменка“

Прочетено2403пъти

dermenka1707141Текст и снимки: д-р Дарина Петрова

В началото на юлиТуристическо дружество „Стратеш“ – Ловеч, проведе традиционния си летен лагер на хижа „Дерменка“ в Централен Балкан. Участие взеха 13 деца от 8 до 13 години.

Програмата беше богата, динамична, с положителни емоции и знания за всички. Започваше със закуска и утринна гимнастика на открито. В ранните часове – беседи за географията и историята на планините в България, Ловешкия край и парк „Централен Балкан“, правила за поведение в планината и резерватите, работа с карта, компас, азимут, построяване на бивак. Всички лекции бяха старателно и вещо подготвени и кратко и увлекателно изнесени край камината от ръководителя на лагера Светослав Генков, председател на ТД „Стратеш“. Следваха практически занятия на терен, походи до красиви места по върхове в околността, връзване на алпинистки възли, построяване на въжен тролей и палатков бивак до хижата. През нощта, прекарана в палатките, планината ни изненада с кратък, проливен дъжд без всякакви последици за здравето и настроението на лагерниците.

Изкачени бяха върховете Лепенят (1696 м.), Дерменкая, Гердектепе (1713 м.), посетен бе трудно достъпният, изестен с над стомеровите си отвесни стени и уникална флора резерват „Стенето“. Проведена бе и традиционната акция по почистване района на хижа „Дерменка“, като събраният боклук бе извозен на сметище в низината. След беседа за билките, изнесена на покритата с кантарион, мащерка, еньовче, върбовка, равнец и трицветни теменуги поляна, лагерниците набраха голямо количество мащерка за кухнята на хижата.

В края на лагера бе проведен тест с отлично представяне и награди. На прощалния огън отново заваля и имахме уникалното преживяване дъжд и огън. Разбира се, уютната и гостоприемна хижа „Дерменка“ бързо ни приюти в последвалата впечатляваща, гръмотевична буря.

В последния ден – поход отново до Беклемето в мистична мъгла, но в тихо и топло време. Отбихме се за почивка и чай на заслон „Орлово гнездо“ и с пристигането на прохода слънцето изгря и въженият парк „Катеричка“ стана заключителната емоция на тези пъстри и вълнуващи дни във високата планина.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/13-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b4-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%88-%d0%bd%d0%b0-%d1%85/

Коментари

  1. slav каза:

    Благодарност за добрата работа по време на лагера на д-р Д. Петрова и г-жа П. Кабадийска!

%d блогъра харесват това: