Ное. 28 2014

104 хил. лв за култура в община Ловеч за 2015 г. одобри общинският съвет

Прочетено1554пъти

liulqkovi805145104 320 лв за реализиране на календара на културните събития на община Ловеч за 2015 г. одобри вчера на заседанието си общинският съвет. В календара са разписани 42 събития и издаването на три алманаха и една рекламна брошура с най-ярките културни събития през годината. Календарът включва чествания на националните и официалните празници на България, както и отбелязване на важни годишнини, свързани с исторически събития и личности. Подкрепя и реализира събития с местно, национално и международно значение. Разработен е на базата на утвърдени от кмета Правила за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар на община Ловеч. Правилата определят начините за разработване на национални и местни празници чрез създаване на работни групи, включващи представители на учебните заведения, културните институти и други заинтересовани страни, и условията, реда и критериите за включване и финансиране на събития и дейности на конкурсен принцип.

Сред събитията са „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015 г.“, когато (8-11 май) ще гостуват студио „Примо“ и Максим Ешкенази, Софийската опера и балет със „Зорба гъркът“, Хилда Казасян и Руслан Мъйнов и Росалина Мочукова с Държавна опера – Стара Загора. Друго значимо събитие е отбелязването на 100 години от Първата световна война. На 28 юни в двора на бившата казарма ще видим историческа възстановка на мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-и пехотен троянски полк. Общинският съвет записа още една инициатива по този повод – създаване на работна група, която да издири гробовете на загиналите ловчанци край Дойран и те да бъдат възстановени.

В календара е още честване на 145 години от създаването на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. През юни ще бъде връчена за пръв път новоучредената национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. През юли ще се проведе Седмица на балканското кино, а в периода юли – септември в Ловеч ще има Лятно кино, ще видим редица български ленти.

В Културния календар са традиционният пролетен празник Цветница, връчването на персоналната награда за деец на културата „Ловешки меч“ и честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, отбелязването на 130-годишнината от Съединението на България и 107-годишнината от обявяването на Независимостта, провеждането на бардфеста „Поети и китари“, 11-ият национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“, и „Варошлийски вечери 2015“. Към предложението на администрацията бе добавено провеждането на Международна нощ на прилепите и джаз концерт, посветен на загиналия в лагера край Ловеч музикант Сашо Сладура, който да бъде съпроводен с конкурс за изработване на паметна плоча.

Календарът се актуализира месечно и предвидените средства по отделните събития може да се прехвърлят от едно към друго при икономия или недостиг. Той бе приет с гласовете на 23-има от общо 24-има гласували, един се въздържа.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/104-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b7%d0%b0-2015-%d0%b3-%d0%be/

Коментари

  1. Дисидента каза:

    Едно уточнение! Аз знам, че фестивала не се казва поети и китари а поети с китари.
    Отново липсва информация, че на културните прояви не трябва да се противоречи легалните и нелегалните управници по никакъв начин?
    Оставам с впечатление, че гей порното е културно мероприятие щом се спонсорира от културното министерство.

  2. Доктора каза:

    Владко, пий си хаповете редовно и не философствай.

%d блогъра харесват това: