maturi2005151Иво Райнов

Матурите се превръщат в шизофрения. Вчера с колеги лепихме ленти с печати на всички прозорци от първия етаж на моето училище. Такива са инструкциите. Да не би да влезе някой злосторник и да остави готовите отговори под чиновете на зрелостниците. Или в тоалетната, където често услужливи помагачи доставят спасителната информация.

Само, който не е участвал в организацията на матури не знае, че се разиграва сюжет, достоен за студио Х. Квестори като постови пред училищните сгради, в коридорите и изпитните зали, включени камери, двойно засекретяване, полицейски ескорт за зрелостните работи…

Усилия всуе, защото отговорите не идват през запечатаните прозорци, не се промъкват край зорките квестори. Отговорите пристигат инкогнито, неуловими в новите технологии. Живеем в модерен свят, който предлага всякакви IT устройства – от безумно скъпи до масово достъпни.

Днес всеки тийнейджър притежава умно телефонче, което е в състояние да получи всякакъв вид информация. Знам, че квесторите събират телефоните на зрелостниците. Любопитен съм, колко от тях са били клас „смарт“. Обзалагам се, че повечето са били допотопни устройства, залезли преди 3-4 години.

От друга страна телефоните вече са толкова евтини, че всеки може да разполага с 2-3 или колкото е нужно. А любезните мобилни оператори доставят 3G данни на смешно ниска цена. Е, значи всеки зрелостник разполага с безценния жокер „обади се на приятел“. Или по-скоро намери си приятел, който да ти се обади, когато получи въпросите и обработи отговорите.

Уверявам ви въпросите могат да пристигнат отвсякъде, защото след отключването вариантът на зрелостен изпит е достъпен за всяко едно от стотиците училища, провеждащи матура по БЕЛ. Само с едно сендване изпитните материали могат да стигнат до всеки в безкрая на интернет комуникациите.
Нарисувах ни проста схема. Толкова просто, че БТВ за втора година си купи отговори. Пак окъпаха министерството, то пак се оправдава и сипе заплахи. Недопустимо е журналисти да те сготвят два пъти.

Сега за всички е ясно, че министерството, нито е извадило поуки, нито е взело мерки след скандала от миналата година. За да бъде абсурдът пълен неизвестен шегаджия прави профил на Яворов вечерта преди изпита и пожелава успех от негово име. После разказва, че го направил, защото имал ден по-рано информация за вече изтеглената тема. Мирише на далавера и корупция, а министерството се оправдава, че това е едва ли не е конспирация за да се нагнетява напрежението около изпита.

Няма никакво значение, дали твърденията на мнимия Яворов са манипулация, ефектът е постигнат. Матурата е дискредитирана, а общественото мнение е убедено, че безкрупулни чиновници търгуват със знанията на децата.
Да ви кажа честно, смъртта на почтения изпит е предизвестена. Не можем да се справим с могъщите технологии, нито с покварените души на купувачите и продавачите на „знания“. Някой ще каже, че новите технологии позволяват и заглушаване или потискане на комуникациите в районите на училищата. Сигурно, но това изисква пари и предварителна досетливост. Явно е, че ни чака дълъг процес на оздравително превъзпитаване на училищните и обществените ценности, така че преписването и подсказването да се превърнат в морално неприемливи.

Наивно, нали?

Ако е така, наздраве за тарикатите и техните помагачи. И жалко за наивниците, които запечатват прозорците преди изпита.

Порокът не влиза оттам

7 коментара

  1. Вчера ми се обажда едно момиче от курсовете, прекрасно и много интелигентно дете, прието да учи в Англия, да пием по едно кафе. Харесало темата върху Яворов, написало максималните 4 страници, на теста имало 4 грешки, но това отвсякъде прави шестица… И ми казва момичето, че две трети от съучениците ѝ – в училището ѝ децата на елита до едно са там – са имали предишния ден отговорите, че по време на изпита ученици се връщали от „до тоалетната“ след 15 мин., но квесторите се разсейвали, че и то, и родителите му са отвратени от всичко покрай този изпит, и завърши така, цитирам дословно: “Госпожо, нямам търпение да свърши всичко и да се махна от тая държава, в която няма никаква справедливост…“

    И аз мълча като бит задник, защото цяла година съм дрънкала за свобода, достойнство, чест, справедливост, добро, истина, почтеност и разни такива…И мълча като бит задник, защото съм убедена 1000%, че матурата е изтъргувана от хора в Министерството ( късно вечерта – с очите си го видях – се появи профил „Пейо Яворов“, който пишеше „Научихте ли ме добре“ или нещо такова, т.е. никаква тема не е “теглена” призори); от даскали, решили матурата и препратили я на дилъри, подпомогнати от квестори зАспи, и че никаква полиция няма да си помръдне пръста да разкрие схемата, технически елементарна задача, защото шибаното правителство не трябва да се клати, за да могат ГЕРБ и партиите паразити покрай тях да спечелят изборите наесен и успешно да продължат да ни клатят – в буквалния и преносния смисъл – в тая изтърбушена, продънена, раздънена, пробита и разсипана лодка, наречена България…
    http://education.actualno.com/Raztyrsvashtata-istorija-na-edna-uchitelka-za-maturite-news_474412.html#ixzz3assDgFFq

    Ако погледнем наградените от РИО-Ловеч за постигнати успехи дали няма да познаем “отличниците” от миналогодишната матура по биология…

  2. Тези матури са идиотска измислица …Ако едно дете е умно то мже да върви напред и без матура .

  3. това е единствено с цел създаване на спокойна и творческа обстановка за работа на учениците

  4. Да,да ходи на матура този,който иска да си повиши оценката.Какъв смисъл има отличник да се явява на матура?!

  5. Защо изобщо трябва да се надзирават по този начин учениците? Не са ли научени от родители и учители на понятия като морал, честност, почтеност? Осигуряването на равен шанс за всички ученици на матури, изпити, олимпиади, дори състезания би било доста по-лесен процес, ако родителите си бяхме свършили работата навреме, особено през първите седем години.

    У нас си спомних за слухове (според ръководството) и уж разкази на очевидци (които нямам възможност да проверя) за практиката за привличане на ученици в по-непопулярни училища, където една от обещаваните екстри е помощ от приятел при външни оценявания и матури. А САЩ вчера са осъдили 11 учители за подсказване по време на матури.

  6. Какъв е смисърът от тях?Едно време нямаше такива глупости излишни !

Comments are closed.