vrabevo2807132„Българите имат голямо сърце!” Това заяви японският посланик Такаши Коидзуми във Врабево, където се включи в честванията на църковния празник Свети Панталеймон. „Бях тук и по време на комунистическия режим и по време на прехода и сега, когато е новото време на България и виждам голяма промяна, въпреки че хората са същите”, допълни Негово Превъзходителство, който е дипломат в страната ни вече трети мандат.

Неофициалната визита на посланика бе организирана от Център за европейско развитие и реализация. Той бе посрещнат в троянското село от областния управител на Ловеч Милко Недялков, кмета на община Троян Донка Михайлова и кмета на Врабево Радион Стратев. В празничния ден гостите посетиха параклиса „Свети Панталеймон”, построен в местността Гяур Баир, къщата на изкуствоведа проф. Аксиния Джурова, в която са изложени творбите на живописеца Цветан Колев, както и музейната сбирка на селото, разположена в къщата на известния генерал от близкото минало Добри Джуров.

Във Врабево бе открита и фотографска изложба за деца, имаше изпълнения на японски песни от Такара Хашимото, на български фолклорни и стари градски песни от представители на читалищата във Врабево и Дряново.