tragediqtakosmos2210318Павлин Иванов

Не веднъж съм писал за така нареченото градоустройство, за начина на мислене на личностите заемащи ключови позиции в местната власт, за безхаберието им, за нулевата чуваемост и неспособността да ни управляват добре.

Отново ще се опитам да привлека вниманието на хората, спечелили чрез избори, правото да управляват, по темата комплекс „Космос“ – една от язвите в центъра на „туристически“ Ловеч.

Ще се опитам да бъда и полезен, предупреждавайки местната власт за идващата зима и притеснението, както моето, така и на голяма част от ловчалии, относно безопасността на хората, посещаващи този търговски комплекс.

tragediqtakosmos2210315Състоянието днес, както на самият комплекс, така и на паркинга зад него е меко казано отчайващо трагично. Това е видно както от снимките, така и от очите и усещанията на всеки един, който минава от там. Зеещи дупки на паркинга, локви, хаос.

Самият комплекс „Космос“ е забравен от Бога, кмета и Общински съвет. Липсващи решетки, опасни и изпочупени стъкла, дупки, падащи плочки, мирис на градска тоалетна … Всичко това в центъра на европейски Ловеч, първенец по спечелване на проекти, имащи за цел подобряването на качеството на живот на народонаселението.

Но фактологията е вадещата очите и без да снимам и да ви разказвам. Както винаги, въпросът е какво правим, кой е отговорен за днешното състояния, какво конкретно е крещящо необходимо да се случи, дори най-малкото заради това, да не пострада някой и по възможност да спасим нечие здраве или живот.

tragediqtakosmos2210313На този въпрос трябва да отговарят институциите в града. Всевъзможните институции очевидно не си вършат работа, щом проблемът е нерешен години, дълги години.

Едната от тезите е, че „Космос“ е частна собственост и поради тази причина, никой нищо не може да направи.

Независимо каква собственост е комплексът, сградата и територията около нея, трябва да отговарят на определени изисквания на закона, както като конструкция, така и като безопасност. Изхождайки от факта, че сградата изглежда точно така, както виждате на снимките, а именно ужасно и опасно, излиза, че според контролиращите органи, всичко е ОК.

tragediqtakosmos2210312Е, изниква въпросът, мога ли да вярвам на очите си? Май, не?

Ще ви представя проблема и от друг ъгъл.

Местната власт се била грижила за развитието на бизнеса. Пропускам нюанса, за чии бизнес се грижи, а се фокусирам отново върху „Космос“. Виждали ли сте колко празни обекта има там? Не е ли малко шокиращо, в центъра на един проспериращ европейски град, да има празни с години търговски обекти?

Кой би наел помещение в полусрутена и опасна за клиентите му сграда? Кой би наел помещение на място, използвано за градска тоалетна? Кой?

Не ме разбирайте погрешно, не упреквам единствено институциите. Виновни са и собствениците на помещенията, независимо кои са те.

Но, в тази държава има писани закони и те трябва да се спазват. Когато упражняващите правото на власт не държат граждани и фирми да спазват правната уредба, щетата е за всички.

palma2210131Нали не си представяте, че в центъра на нормален град в ЕС някоя си местна власт ще допусне с години, подобна сграда да си лежи в този страшен вид, да бъде заплаха за хората, да не създава условия за нормален бизнес, от който да се плащат данъци? Е, няма!

В много нормални градове, още преди много години са стигнали до прости изводи – градоустройството е изключително важно и сериозно занимание, което не е за всеки, и безопасността е над всичко. Да не говорим, че правилата са създадени с една единствена цел – да се спазват!

Философията на управлението е много проста, но не е за всеки. Факт!

 

А на последната снимка виждате как изглежда един нормален търговски комплекс там, където има местна власт, туризмът има съдържание, а нормалният бизнес е начин за прехрана.

Оставям изводите на вас ..