lukovit1407143Пречиствателна станция за отпадни води беше открита днес в Ябланица, съобщават от Областна администрация. На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Светослав Анастасов, областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметът на Ябланица Иван Цаков и представители на управляващия орган и на местната власт.

Стойността на пречиствателната станция за отпадни води на Ябланица надхвърля 9,5 милиона лева. 7.5 милиона лева е възлиза финансовата помощ от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз, близо 1.9 милиона лева са дошли от държавния бюджет на България, а 49 000 лева е паричното участие на малката община в големия за мащабите на региона проект.

„С изградената пречиствателна станция за отпадъчни води ще се подобри цялостното екологично състояние в региона, като същевременно с това ще се прекрати и замърсяването на рeкa Ябланска“,  каза министър Анастасов по време на откриването. „Това съоръжение е резултат от дългогодишните усилия на много екипи. Благодарение на средствата, предоставени от Европейския съюз, такава малка община, като Ябланица, успя да изгради своя пречиствателна станция“,  допълни той.

Областният управител Милко Недялков заяви, че с новото съоръжение Ябланица става в по-голяма степен европейски град. Това е една предпоставките в региона да се засили инвеститорският интерес и той да бъде оценен като екологично чист. „Горд бях, когато научих, че пречиствателната станция на Ябланица е била дадена за пример за напредъка на България в усвояването на европейски средства. Това е заслужено постижение за жителите на града, за кмета Иван Цаков и вие трябва да сте горди с това“, допълни Недялков.

Пречиствателната станция за отпадни води в Ябланица е с еквивалент жители 5000 души. В нея са заложени механично пречистване на отпадната вода, входна дъждопреливна шахта, помпена станция за сурови води с грубо пречистване, инсталация за фино механично пречистване и биологично пречистване. Кметът Иван Цаков подчерта, че водата, която се заустява в реката е бистра – годна за поливане, миене.