Yablanica02Община Ябланица е вече със завършен проект по Публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Това установи проверка на Областна администрация – Ловеч, по всички обекти в региона, финансирани от програмата.

400 000 лв. е сумата, отпусната от правителството, за реконструкция на водопроводната мрежа и асфалтовото покритие на улица „Ген. Гурко“ в Ябланица. От вече редуцираните средства в размер на 200 000 лв. (първоначално сумата по проекта е била 600 000 лв.), общината е направила икономии в размер на 366 лв.

Ремонтът на 950 метра водопровод и 8000 кв. м асфалт са извършени за 45 дни, без спиране на движението по главната улица на града. Кметът Иван Цаков изрази своята благодарност към фирмата-изпълнител на проекта, за високия професионализъм и качество на изпълнение. Той подчерта, че водопроводните връзки с второстепенните улици са направени перфектно, като наблегна, че е изграден байпасова мрежа, осигуряваща връзка между ниската и високата зона в града. По този начин се изолира участъкът, ставал причина за чести аварии през годините.

Асфалтът, положен по главната улица е от два слоя. Първият е положен след отнемането на старата настилка, като на места е надхвърлял 10 см, и вторият е „износващ“ слой с дебелина 5 см,увери Иван Цаков. Той добави, че до момента държавата е превела едва 20% от стойността на проекта и се очаква плащане на междинната сума. Днес, комисия връчи акт 15 на цялостния обект.

Malinovo01Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на ловешкото село Малиново е друг проект, финансиран от правителството през 2014 година. При проверката от екип на областната управа от техническия екип увериха, че работата по проекта върви по план, като от предвидените 5700 м водопровод 1500 м са положени до момента. От община Ловеч заявиха, че освен положените водопроводни тръби по уличния водопровод е извършено и прикачване на домакинствата към подновената водопреносна мрежа. По груби сметки обектът трябва да приключи до 4 месеца, като тук икономията е в размер на 13 757 лв.

По другите два проекта на община Ловеч не е започнало строителство. За реконструкцията на канализацията на кв. Продимчец има обжалване за избор на изпълнител, а ремонта на читалището в с. Малиново е в процес на инженеринг, обясниха от общинската администрация.

Усилена работа тече и по ремонта на уличните и тротоарни мрежи в Троян. Сумата, която общината получи по инвестиционната програма на правителството възлиза на 1 352 000 лв., като икономиите, направени от проведената процедура за избор на изпълнител са 145 519 лв.

Troqn01В Троян се ремонтират улици и тротоари, по които се изгражда канализация и водопровод в рамките на проект „Изпълнение на втори етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Оперативна програма „Околна среда“ не осигурява средства за тази цел. Към настоящия момент приключи реконструкцията на ул. „Спас Бояджиев“ и се работи по ремонта на ул. „Симеон Велики“ и кв. „Миревско“. Започва изграждането на тротоари в кв. „Ливадето“. Вече са подписани договори с изпълнителите на ремонтните работи за улиците „Македония“ и „Здравец“, по които не е приключило изграждането на канализация и водопровод, стана ясно от проверката.

Проверката, назначена от областния управител Милко Недялков, съвпадна със старта на ремонта в тетевенския кв. „Козуря“. 600 000 лв. са отпуснати за ремонта на тротоарните настилки в планинския град. Общо 7000 кв.м. тротоарни плочи предстои да бъдат демонтирани и положени в следващите 30 дни, констатира екипът на областната управа. По останалите три проекта на община Тетевен за ремонт на спортните площадки в селата Глогово, Градежница и Галата работата още не е започнала. Общата икономия по четирите проекта възлиза на 1186 лв.

Letnica01100 000 лв. от бюджета на държавата са отпуснати на община Летница по публично-инвестиционната програма. Те са предвидени за закупуване на тръби и ВиК материали при подмяната на канализационната и водопроводна мрежа на улиците „Тодор Каблешков“ и „Йордан Йовков“. Кметът на общината д-р Красимир Джонев подчерта, че има пълното съдействие на ВиК-Ловеч, за полагането на тръбите. Той увери, че разкопаването на улиците при полагането на тръбите ще бъде асфалтирано от покриващ проект, осигурен от министерството на инвестиционното проектиране. Там тече процедура за избор на изпълнител и по думите му трябва работата по полагане на ВиК мрежата да започне час по-скоро. От отпуснатите 100 000 лв. от общинската администрация са спестили 6011 лв.

Община Угърчин единствена все още няма избран изпълнител по своя проект за рехабилитация и реконструкция на водопроводните мрежи в града. Стойността на ремонта възлиза на 570 000 лв., като след няколко жалби от страна на участници в процедурата за избор на изпълнител, обществената поръчка бе спряна. Според доклад на общината до областна администрация предстои отваряне на ценовите оферти на 18 август.

 

 

3 коментара

  1. Napylno vqrno

  2. Това само по себе си е нещо хубаво,поздравления ,но в Ябланица е препълнено с Ромо-индо-цигани които както разбирам от мои познати живеещи там правят живота изключително опасен за Българското население което непрекъснато е подложено на преднамерено жестоко и зверско насилие ,тоест Циганите вечер скитали по улиците и за удоволствие пребивали с колове ,кормели с ножове и се гаврели с всеки Българин, Българка или Българско дете имали неблагоразумието да се озоват сами след здрач на някоя улица в градчето.Не че положението с тази опасна Индийска народност Ромо-циганите е много по-различно където и да било в България ,но особено там в Ябланица е непоносимо.Годините си вървят ,ние като народ си работим за да издържаме и развъждаме тези ПЛЪХОВЕ КРЪВОЖАДНИ ,Ромо-циганите ,които източват държавата ни с милиони евро за тяхното собствено напълно безполезно развъждане и благоденствие ,а нашите политици не предприемат никакви стъпки за споразумения с държава им Индия ,която в крайна сметка е тяхната истинска държава и трябва да си ги поеме обратно там и да се грижи за тях.Ние предълго време вече ги отглеждаме тук.Ако тези не бъдат върнати в Индия ,тук след около няколко години ще направят тяхна Нова Индия в която за нас Българите(колкото от нас са имали щастието дотогава да не бъдат изклани от тях) място тук няма да има….

    1. А ти, чудо природно, къде бродиш вечер, бе, шемет неземен?

Comments are closed.