mastan2711132Изключително положителен резултат се наблюдава в приоритет „Образование“

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси(ОССЕИВ) заседава днес,  в зала 101 на Областна администрация – Ловеч. На заседанието присъстваха представители на осемте общини от областта и представители на институциите, ангажирани с интеграционната политика. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

ОССЕИВ е консултативен и координиращ орган, подпомагащ областния управител при провеждане политиката по етническите и интеграционни въпроси. През м. ноември 2012 г. е проведено заседание на ОССЕИВ, на което са представени подходите, приоритетите, водещите принципи и хоризонтални аспекти, цели, механизми за изпълнение и мониторинг на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.(НСРБИР). На заседанието са обсъждани и задачите, които предстоят във връзка с осъществяване на процеса на областно планиране, както и начините на взаимодействие, осъществяването на координация и съгласуваност на действията за изготвяне на необходимите планови документи.

mastan2711131На 30.01.2013 г. е проведено заседание на ОССЕИВ, в рамките на което членовете на ОССЕИВ, със Секретариата на НССЕИВ към МС, са съгласували разработения проект на Стратегия на област Ловеч за интегриране на ромите 2012-2020 г. с общински планове за действие. Осемте общини от областта са приели проекта с решения на Общински съвет.

Във връзка със задължението на държавите-членки на ЕС периодично да предоставят информация на ЕК за напредъка по изпълнението на националните стратегии за интегриране на ромите. Докладът, изготвен от експерти на Областна администрация на база информация от общините, е направен по приложения конспект, изготвен от ГД „Правосъдие“ на ЕК. В него са включени 6 приоритетни области: Образование, Заетост, Здраве, Жилища, Борба срещу дискриминацията и Финансиране.

В съдържанието на всеки един приоритет са поместени разделите: Действия, предприети от 2011 г. насам; Въздействие на мерките; Планове за периода 2014-2020 г.; Добри практики и Поуки.

Най-пълна и изчерпателна е информацията на общините Летница, Луковит и Троян.

Изключително положителен резултат се забелязва в приоритет „Образование“ чрез разработване и реализиране на различни програми и проекти. През 2012/2013 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“ са работили 4 средищни училища в област Ловеч. Напредък се отчита в намаляване броя на неизвинените и извинените отсъствия при децата от етническите малцинства за учебната 2012/2013 г., както и намаляване на броя на необхванатите и отпадащите, подлежащи на задължително обучение деца и ученици от социално слаби семейства в общините Летница и Троян.

Активно се работи за приобщаване на родителите роми към образователния процес. Осигурена е заетост на лицата с ромски произход чрез включване в различни програми, проекти и насърчителни мерки. По НП ,,Активиране на неактивните лица“ към настоящия момент в 3 дирекции ,,Бюро по труда“ от област Ловеч работят 3 ромски медиатори. В НП „От социални помощи към осигуряване на заетост“ са включени 327 безработни роми, а 111 по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Провеждат се кампании относно повишаване здравната култура на ромското население, включване в здравно профилактичните програми, организирани от институциите. През предстоящия програмен период се очаква общините да кандидатстват по нови проекти и програми.

Като добри практики могат да се отбележат: кампанията „Равен старт“, реализирана по проект „За децата на община Летница – с грижа и отговорност“, чиято цел е била да се съберат дрехи, обувки и учебни пособия за семействата в риск; назначаване на лицa от ромски произход на длъжност „Здравен медиатор“ по проект „ Подобряване на здравния статус на ромските общности в Централна и Източна Европа“; изнасяне на здравно-профилактични беседи в училище „Иван Хаджийски“, гр. Троян от психолог на Регионална здравна инспекция; осигуряване на безплатен транспорт до детски градини, училища и обещежития на деца от ромски произход и др.

 

8 коментара

  1. Де го чукаш де се пука. Закърнели мозъци , made in Lowech !

  2. Най-много ме жегва, когато олигофрен започне да се изживява като месия.

  3. Нищо ново. В тая държава отдавна българите имат нужда от интеграция , а не от геноцид. Но всички управления 24 години се правят , на дръж ми шапката , и най-вече откакто сме у ЕС , нашите политици не смеят да се опълчат на ЕПарламент , откъдето ни идват “задълженията ” да интегрираме ромите, а за българите , че десетилятия са изчезващ вид – много важно.

    Дори не знам защо се хабя. Същото е сега и с “бежанците” – ЕС нехае за нас , и дори НАСИЛСТВЕНО ПОД ПРЕДТЕКСТ , ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕМ ХУМАНИСТИ НИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ПРИЕМАМЕ >>>> не закъсня и умопобъркващото : ” С тех ще си оправите демографската криза” >>????

    НО ОБщЕСТВОТО Е ТОЛКОВА ПРИСПАНО , НИКОЙ ДОРИ НЕ ЧУ , КАМО ЛИ ДА РАЗБЕРЕ СМИСЪЛА НА ПРИЗИВА .

    Апропо , някой има ли лични наблюдения , колко българки са родили от цигани??? ОГЛЕДАЙТЕ СЕ !!!!!!

    НАЙ – ДОБРЕ ДА НИ ПИШАТ ВЕЧЕ НЕ БЪЛГАРИЯ , А ЦИГАНИЯ!

    Казах последното умишлено , ако поне 1 се жегне от думите ми и се събуди , ще си е струвало!

  4. Имаше такъв виц. Един чукал една мома цяла година, но техните я дали на друг. Били патриархални времена и на сватбата трябвало да се провери дали булката е честна, ако – да, музиката почвала да свири, а тъпанът да бие. В нашия случай, сутринта след първата брачна нощ, тъпанът забил здраво, бие та се къса. Любовникът го чул и зачудено си казал: “Аз на хуя си ли да вярвам или на тъпана?!”. Та аз на хуя си ли да вярвам или на тези глупости за напредък в ромската интеграция в Ловешко, и най-вече в Летница, Луковит и Троян!?

  5. снощи слушах при Слави едно дебелокож изруд Мая Манолова.когата я попитаха за субсидиите тя най нагло каза че не трябва да се намалят,социалния Адемов каза че няма пари за всички деца.кажете на какво прилича това.за българите които се стараем да изучим децата си и да бъдат полезни няма пари за наглите цигани винаги има.да го е…….а и електората.В България българите имат само задължения циганите имат само ПРАВА.ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ!!!!!

  6. Има голям наплив на цигани в ловеч-това се опитват да ни кажат

  7. Държавата е отказала помощ на Александър – 14-годишното момче, болно от мускулна дистрофия, което обяви за продажба органите си в eBay – заради това, че момчето…. има много висок IQ и “не подлежи на подпомагане”.
    Шокиращият аргумент бил даден на осиновителя на момчето Любен Добрев от Регионалния инспекторат по образованието във Видин.
    http://offnews.bg/index.php/271724/darzhavata-otkazala-pomosht-na-aleks-zashtoto-bil-s-mnogo-visoko-iq
    ………………………………………………
    “Изключително положителен резултат се забелязва в приоритет „Образование“ чрез разработване и реализиране на различни програми и проекти. През 2012/2013 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“ са работили 4 средищни училища в област Ловеч. Напредък се отчита в намаляване броя на неизвинените и извинените отсъствия при децата от етническите малцинства за учебната 2012/2013 г., както и намаляване на броя на необхванатите и отпадащите, подлежащи на задължително обучение деца и ученици от социално слаби семейства в общините Летница и Троян.
    Активно се работи за приобщаване на родителите роми към образователния процес. Осигурена е заетост на лицата с ромски произход чрез включване в различни програми, проекти и насърчителни мерки. По НП ,,Активиране на неактивните лица“ към настоящия момент в 3 дирекции ,,Бюро по труда“ от област Ловеч работят 3 ромски медиатори. В НП „От социални помощи към осигуряване на заетост“ са включени 327 безработни роми, а 111 по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“.”
    ………………………………………………..
    Дааааа, ако си умен, нямаш място в държавата България.

Comments are closed.