Юбилейна ретроспективна изложба на Тошо Михайлов – Баса (1948 -2017) бе открита на 21 юни вечерта в Изложбената зала „Вароша“ на Художествена галерия – Ловеч. Творчеството на известния художник бе представено от изкуствоведа и негов приятел Румен Серафимов. Той разказа интересни случки от живота и развитието на художника, като подчерта неговия талант най-вече в изкуството на плаката.

Изтъкнато бе, че Тошо Михайлов е автор на настоящия герб на Община Ловеч. А известният му прякор Баса идва от факта, че той е сред първите китаристи-басисти в страната, уточни изкуствоведът. Идеята за тази изложба е била обсъждана още приживе на твореца, но съдбата решила друго. Изложбата обаче не е в памет на художника, а да отпразнуваме неговия живот, каза Румен Серафимов.

Изявата бе открита от заместник-кмета на общината Венцислав Христов и директора на галерия Валентин Узунов. На откриването присъстваха близките на твореца, много приятели и колеги.

Освен плакатното наследство на Тошо Михайлов са представени живописни платна, фотографии, както и любимата му китара. Изложбата може да се води в продължение на месец в една от залите на галерията.